Svijet
MASAKR UČENIKA U TEKSASU

”Vrijeme je za akciju i strožu kontrolu oružja”
Objavljeno 26. svibnja, 2022.
U Uvaldeu je ubijeno 19 djece u dobi od 7 do 11 godina i dvije učiteljice

Naoružani tinejdžer ubio je najmanje 19 učenika i dvije učiteljice nakon što je upao u teksašku osnovnu školu u gradiću Uvaldeu u utorak, u najnovijem oružanom masovnom ubojstvu u SAD-u i najsmrtonosnijoj pucnjavi u školi u gotovo deset godina, a koja je ponovno potaknula raspravu o kontroli prodaje oružja. Ubijena su djeca u dobi od 7 do 11 godina.Moćni lobiji


Krvoproliće je počelo kad je osumnjičeni 18-godišnjak, imenovan kao Salvador Ramos, pucao u svoju baku, koja je preživjela, rekle su vlasti. Pobjegao je s mjesta događaja i udario autom u blizini osnovne škole Robb u Uvaldeu u Teksasu, gradu oko 130 kilometara zapadno od San Antonija. Ondje je počeo krvavi pokolj koji je okončan kad je ubijen, kada ga je očito ustrijelila policija. Motiv se još ne zna. Prije napada na društvenim mrežama je podijelio fotografije oružja, a račun Salvadora Ramosa je uklonjen ubrzo nakon što je teksaški guverner Greg Abbott potvrdio njegov identitet.

Policajci su vidjeli napadača u pancirki koji izlazi iz udarenog automobila i reagirali, ali ipak je uspio upasti u zgradu i pucati, rekao je za CNN Erick Estrada, narednik u teksaškom odjelu za javnu sigurnost.

Govoreći iz Bijele kuće nekoliko sati kasnije, vidljivo potreseni američki predsjednik Joe Biden pozvao je Amerikance da se suprotstave politički moćnom američkom oružanom lobiju, koji je okrivio za blokiranje donošenja strožih zakona o sigurnosti vatrenog oružja. Biden je naredio da do zalaska sunca u subotu zastave budu na pola koplja. "Kao nacija moramo se zapitati kada ćemo se, za ime Boga, suprotstaviti oružanom lobiju", rekao je Biden na nacionalnoj televiziji. "Vrijeme je da pretvorimo ovu bol u akciju, za svakog roditelja, za svakog građanina ove zemlje." Osudio je "one koji spječavaju ili odbacuju ili blokiraju razumne zakone o vatrenom oružju". Zbog masovnih pucnjava u Americi često izbijaju javni prosvjedi te se poziva na strože provjere pri prodaji oružja i druge kontrole vatrenog oružja uobičajene u drugim zemljama, ali takve mjere u više navrata nisu uspjele zbog jakog otpora u kojemu prednjače republikanci.

Vlasti su priopćile kako je osumnjičeni za ubojstva u utorak djelovao sam. Guverner Greg Abbott rekao je da ga je očito ubila policija koja se suočila s njim u školi, te da su u pucnjavi pogođena dva policajca, premda je guverner rekao da njihove ozljede nisu ozbiljne.

Žestoke rasprave


Zajednica, duboko u regiji Hill Country, ima oko 16.000 stanovnika, od kojih su gotovo 80 posto Hispanoamerikanci ili Latinoamerikanci, prema podacima američkog popisa stanovništva. Deset osoba poginulo je u masovnoj pucnjavi deset dana ranije u Buffalu u New Yorku, u pretežno crnačkoj četvrti. Vlasti su optužile 18-godišnjaka za kojeg su rekli da je prešao stotine milja do Buffala i otvorio vatru iz jurišne puške u trgovini.

Sveučilišna bolnica u San Antoniju objavila je na Twitteru da je primila dvije osobe stradale u pucnjavi u Uvaldeu, 66-godišnju ženu i 10-godišnju djevojčicu, obje u kritičnom stanju. Memorijalna bolnica Uvalde priopćila je da je 15 učenika iz osnovne škole Robb primljeno u njezinoj hitnoj pomoći, pri čemu je dvoje prebačeno u San Antonio na daljnju skrb. Nije odmah bilo jasno tko od njih nije preživio. Četrdesetpetogodišnja žrtva pogođena metkom također je hospitalizirana u Memorijalu Uvalde, priopćila je bolnica.

To je najnovija u nizu masovnih pucnjava u školama koje povremeno potiču žestoku raspravu između zagovornika strože kontrole oružja i onih koji se protive bilo kakvom zakonu koji bi mogao ugroziti ustavno pravo Amerikanaca na nošenje oružja. Pucnjava u utorak u Teksasu najsmrtonosnija je pucnjava u nekoj američkoj školi otkako je naoružani napadač ubio 26 ljudi, uključujući 20 djece, u osnovnoj školi Sandy Hook u Connecticutu u prosincu 2012. Godine 2018. bivši učenik srednje škole Marjory Stoneman Douglas u Parklandu na Floridi ubio je 17 učenika i nastavnika.Samo u ovoj godini je, do događaja u Uvaldeu, bilo najmanje 39 pucnjava u osnovnim i srednjim školama te fakultetima, što je rezultiralo s najmanje deset smrtnih slučajeva i 51 ozlijeđenim.

Dijana Pavlović
SLOMLJENO SRCE
Papa Franjo u srijedu je pozvao na veću kontrolu oružja. Okupljeni na tjednoj audijenciji na Trgu sv. Petra pozdravili su njegov poziv koji je uputio dan nakon najgore pucnjave u školi u Sjedinjenim Državama u gotovo deset godina. “Srce mi je slomljeno zbog masakra u osnovnoj školi u Teksasu. Molim za djecu i odrasle koji su ubijeni i za njihove obitelji”, rekao je Franjo o pucnjavi u Uvaldeu u Teksasu. “Vrijeme je da kažemo ‘dosta’ neselektivnoj prodaji oružja. Posvetimo se tomu da se ovakve tragedije više ne ponove”, rekao je.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike