Kultura
PROLJETNA KONFERENCIJA KINO-MREŽE

Fabric Fabijanac nova predsjednica
Objavljeno 26. svibnja, 2022.
Neovisni kinoprikazivači objedinjeni u Kino-mreži, u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom (HAVC) i Zajednicom udruga Centra nezavisne kulture (Kino Zona Zadar), od 23. do 25. svibnja održali su redovitu i izbornu Proljetnu konferenciju u Zadru.

Na Konferenciji je izabran novi Upravni odbor Kino-mreže, koja trenutačno ima 43 člana iz cijele Hrvatske. Novoimenovana predsjednica je Slatinčanka Danijela Fabric Fabijanac, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta u Slatini, dopredsjednica je i dalje ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Samobor Jelena Vojvoda, a članovi su Odbora ravnatelj Kulturnog i multimedijskog centra Bjelovar Denis Hladiš, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica Maja Holek i ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Novska Miroslav Perošević.

Na početku Konferencije Kino-mreže predsjednik Centra nezavisne kulture i voditelj Kino Zone kao domaćina susreta Andrej Fric podsjetio je na osnivanje Mreže 2014. godine, a dosadašnji predsjednik Upravnog odbora Mreže Denis Hladiš govorio je o filmskom opismenjavanju mladih kao budućoj filmskoj publici. "Blockbusteri su nešto što ne možemo zaobići, ali treba pružiti svima i drugi oblik filmske kulture – nezavisni, hrvatski i europski film", rekao je Hladiš.

U veselom i zanimljivom ozračju panel-rasprave o povećavanju gledanosti i posjećenosti kinoprograma filmskim opismenjavanjem sudjelovale su redateljica filma Dnevnik Diane Budisavljević Dana Budisavljević i redateljica filma Moj dida je pao s Marsa Marina Andree Škop, a o svojim iskustvima o hrvatskom filmu za djecu uz dodatne sadržaje govorili su voditelji kina, redatelji i producenti.

Fokus cijele ovogodišnje Proljetne konferencije bio je na filmskoj pismenosti, jer sudionici smatraju da je ona iznimno važna za sva nezavisna kina, a program je, između ostaloga, obuhvatio i radionicu analize filma, promociju domaćeg filma u našim kinima te predavanje o aktualnoj temi “Uvođenje eura”.

P.Žarković
Možda ste propustili...

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA OBJAVILO REZULTATE NATJEČAJA

Poznati finalisti za nagradu “Anto Gardaš”

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

Najčitanije iz rubrike