Dome slatki dome
SAVJET VRIJEME JE CVJETANJA BOŽURA

Uz pravilnu njegu u vazi traju tjednima
Objavljeno 26. svibnja, 2022.
Najljepši je kao samostalna biljka i ne voli blizinu drugih biljaka, preferira sunčana mjesta, ali ipak zaštićena od jakog sunca

Grmoliki božur je grm koji tijekom svibnja stvara krupne cvjetove bijele, žute, roza, crvene ili ljubičaste boje i jedna je od najljepših i najomiljenijih cvjetnica koja može izrasti do jednog metra visine i dugi niz godina uljepšavati vrt. U rano proljeće pojavljuju se tamnocrveni izbojci, a listovi ostaju zeleni i poslije cvjetanja, sve do jeseni.Drvenasti božur raste kao grm koji krase egzotični cvjetovi u obliku kugle ili pehara, a mogu dostići veličinu i do 25 cm. Cvjetovi mogu biti jednostavni, dvostruki ili poludvostruki. Božur je trajnica za čiji sadnju zemlju valja pripremiti. Sadi se u jame koje su duboke do 60 cm, a korijen se prekriva s nekoliko centimetara zemlje. Najpovoljnije vrijeme za sadnju je od sredine rujna do listopada. Sadnice u posudama mogu se saditi tijekom cijele godine. Na dnu sadne jame treba staviti drenažni sloj, debljine 20 cm, a zatim sloj kvalitetne humusne zemlje i zrelo gnojivo, pa ponovo sloj kvalitetne zemlje. Vodite računa da korijen ne dođe u dodir s gnojivom. Za drvenaste božure karakteristično je da od sadnje do cvjetanja prođe nekoliko godina. Tijekom vegetacijskog razdoblja božur se umjereno zalijeva. Vlaga je za biljku najvažnija u vrijeme rasta do cvjetanja i tijekom srpnja. Božur potječe iz Kine, ali raste samoniklo i u ostalim dijelovima Azije, u Europi i Sjevernoj Americi. Božuri su otporni na niske temperature i u našim klimatskim uvjetima vrlo dobro prezimljavaju. Dobro uspijeva u hranjivoj ilovastoj zemlji slabo kisele reakcije i umjerene vlage. Božuri se razmnožavaju dijeljenjem korijena, presađivanjem mladih biljaka u dobro pripremljenu zemlju. Sadnja se obavlja u jesen prije stvaranja novog, mladog korijenja na dubinu na kojoj će mladi pupovi biti pokriveni tankim slojem zemlje. Biljku se može razmnožiti i reznicom koja se uzima nakon što ocvate, ali je također potrebno dvije godine da dobije prve cvjetove. Ako se sadi iz sjemena, onda je potrebno i do nekoliko godina da božur dobije prve cvjetove. Dobro podnosi gradska onečišćenja, pa se često može vidjeti i u parkovima.

Jasminka Knežević
Blago orezivanje
Mlade božure treba blago orezati da bi dobili lijepu i pravilnu formu. Drvenastim božurima orezuju se samo one grane koje grm čine pregustim ili nepravilnim. Orezivanje se obavlja kasno zimi i u rano proljeće, dok je biljka još u stanju mirovanja, krajem ljeta ili u ranu jesen. Božuri su trajnice koje rastu u prirodi u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Na istom mjestu mogu ostati duži niz godina. U nas se najčešće uzgajaju u formi grma koji dostiže visinu od 80 do 100 cm. Boja cvjetova može biti bijela, crvena, žuta, ljubičasta, roza, boja pudera.

Možda ste propustili...

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike