Novosti
JOŠ JEDAN POZIV SUSJEDNOJ DRŽAVI DA SE SUOČI S PROŠLOŠĆU

Medved: Ako primimo optužnicu iz Srbije protiv pilota, odbacit ćemo je
Objavljeno 24. svibnja, 2022.
Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je u utorak novinarima da nijedno državno tijelo nije zaprimilo optužnicu srpskog tužiteljstva zbog navodnih ratnih zločina u Oluji podignutu protiv četiri hrvatska vojna pilota. "Ako ju zaprimimo, odbacit ćemo je onako kao što smo to učinili prošle godine kada je tužiteljstvo BiH pokušalo pokrenuti optužnicu protiv osam hrvatskih generala za Bljesak", kazao je Medved novinarima.

Srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine podignulo je optužnicu protiv četiri visoka časnika Hrvatske vojske zbog navodnih ratnih zločina. Optužuju ih da su u operaciji Oluja 7. i 8. kolovoza 1995. naredili avionsko raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi). U ponedjeljak je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, odgovarajući na pitanje N1 boji li se optužnice zbog svog huškačkog govora održanog u okupiranoj Glini 1995. kao eventualnog odgovora Hrvatske na optužnice protiv četiri hrvatska generala u Srbiji, rekao da "nisu Srbi ubijali Hrvate, već Hrvati Srbe". Medved je pozvao srbijanske vlasti da "smognu snage i mudrosti da se suoče sa svojom prošlošću, a ta prošlost nije nimalo lijepa". "Velikosrpska ideologija, velikosrpska Miloševićeva politika uz pomoć pobunjenih Srba u Republici Hrvatskoj ostavila je iza sebe krvavi trag - više od 15 tisuća ubijenih", kazao je Medved. Ministar je napomenuo i da se srbijanska državna tijela oglušuju na upite Ministarstva branitelja o ubijenima i nestalima u Domovinskom ratu.

Predsjednik RH Zoran Milanović rekao je da će Srbiju koštati optužnica koju su podigli protiv četiri visoka časnika HV-a i prozvao političare te zemlje za “neinteligentno ponašanje” kojim nikada neće uspjeti ući u Europsku uniju. “Ove optužnice su se dogodile usprkos našim višegodišnjim nastojanjima da ih uvjerimo da se ne igraju vatrom i da će ih to koštati. Ne mogu biti pristojniji, nadam se da me slušaju. Maknite se od toga, ljudi, u protivnom neka ih ne iznenađuju reakcije desničarskih zastupnika u Saboru. Problem je u tome što tako misli većina ljudi u Hrvatskoj”, rekao je hrvatski predsjednik novinarima. H
TKO BOJKOTIRA SJEDNICU VNS-a?
Predsjednik Republike Zoran Milanović prozvao je premijera Andreja Plenkovića da bojkotira sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost o stanju u Bosni i Hercegovini. Predsjednik je premijeru početkom svibnja poslao dopis u kojemu je predložio sazivanje sjednice VNS-a o stanju u BiH, ali od Plenkovića nema još odgovora. Ministar Medved pak ističe da je premijer Plenković “prije više od 70 dana” pismom poslao poziv predsjedniku da se održi sjednica VNS-a. “Koliko mi je poznato, odgovor još uvijek nismo dobili”, kazao je Medved.