Novosti
TROŠKOVI OVISE I O DATUMU REZERVACIJE

Unatoč valu poskupljenja,
cijene putovanja ostale iste
Objavljeno 25. svibnja, 2022.
Od jeseni će turistički aranžmani vjerojatno poskupjeti za desetak i više posto

Poskupljenje energenata i hrane, rat u Ukrajini, kao i brojni drugi problemi, uzrok su povećanja troškova i u turističkom sektoru. Tek što je turizam mogao odahnuti od dvogodišnje krize izazvane pandemijom COVID-a, naišli su novi problemi koji će utjecati na odnos ponude i potražnje.


Strah od rasta


Prema procjeni Europske udruge putničkih agencija i touroperatora (ECTAA), čak 86,7 posto članica te udruge strahuje od utjecaja koji će na cijene imati visoki troškovi energije, njih 66,7 posto smatra da građani ove godine neće imati dovoljno novca za putovanja, a više ih je od trećine u strahu od znatnog rasta cijena u avioprometu. Putovanja unutar Europe ove sezone mogla bi od jeseni biti skuplja između pet i deset posto, a ona izvan kontinenta mogla bi zabilježiti i znatno više cijene. No već ugovoreni aranžmani, saznali smo u osječkim putničkim agencijama, koji su potpisani prije inflacije, nisu se mijenjali. Ipak, najava daljnjeg rasta cijena mogla bi ohrabriti goste da ne čekaju last-minute rezervacije, nego da bukiraju dok su cijene noćenja još uvijek povoljnije. "Iako su mnogi hoteli s kojima imamo potpisane ugovore podigli cijene nekih svojih usluga, cijene svih aranžmana ostale su iste kao na dan kada smo potpisali ugovor. No postoji mogućnost da na isto putovanje idu turisti koji su platili različitu cijenu aranžmana, ovisno o tome kada je sklopljen ugovor. Svi koji su putovanje ugovorili prije inflacije, bez obzira na to bilo to krajem prošle ili početkom ove kalendarske godine, plaćaju jednak iznos, no oni koji su to napravili nakon porasta cijena goriva, što je prouzročilo porast svih drugih usluga u turizmu, ipak će morati izdvojiti više novca. Porast cijena u turizmu najviše se osjetio u smještaju i prehrani", rekla nam je Kristina Marić, voditeljica turističke agencija Arriva travel u Osijeku.

Prema Zakonu o pružanju usluga u turizmu, cijena paket-aranžmana može se podići samo ako narastu specifični troškovi (primjerice, cijena goriva) i ako je to izričito predviđeno u ugovoru, a u svakom slučaju najkasnije 20 dana prije početka aranžmana. Ako porast cijene premašuje osam posto cijene aranžmana, putnik može raskinuti ugovor. Ako organizator pridrži pravo na porast cijene, putnik ima pravo na sniženje cijene ako dođe do sniženja relevantnih troškova. Također, putnici mogu raskinuti ugovor bez plaćanja bilo kakve naknade za raskid ugovora i dobiti pun povrat svih plaćanja ako se znatno promijeni bilo koji od bitnih elemenata aranžmana osim cijene.

Dodatne naknade?

Svjetska turistička organizacija zabilježila je 130 posto više dolazaka u cijelom svijetu u odnosu prema siječnju 2021., a najgušći turistički promet bio je u Europi, 199 posto dolazaka više nego u istom razdoblju lani. O porastu broja zainteresiranih za putovanja u 2022. godini svjedoče i iskustva turističkih agencija. "Nakon dvije pandemijske godine osobno me je iznenadio velik interes za masovna putovanja, pa ove godine imamo više od sto planiranih autobusa za višednevna putovanja u inozemstvo. Cijene usluga nismo mijenjali od 2013., no kako su zbog inflacije neke cijene usluga otišle gore, prije svega tu mislim na cijenu prijevoza i usluge vođenja troškova, ove ćemo jeseni prvi put kreirati novi cjenik, a, prema sadašnjim našim izračunima, cijene novih aranžmana narast će za najviše deset posto. Polovina naših već ugovorenih putovanja doživjela je male promjene u cijeni, od 40-ak kuna, što je otprilike pet posto ukupne vrijednosti aranžmana, tako da nitko zbog tog porasta cijene nije otkazao putovanje", rekao nam je Sven Drahotuski, vlasnik turističke agencije "Kuna".

 

Stručnjaci ipak upozoravaju da će nastavak rasta cijena goriva možda natjerati neke goste da se predomisle. Naime, postoji bojazan da bi mnogi pružatelji usluga u turizmu mogli početi naplaćivati dodatne naknade kako bi poslovali s profitom. "Za sve naše putnike koji su prije poskupljenja uplatili paket-aranžman, tj. potpisali ugovor za neko putovanje, cijena će unatoč poskupljenju svih troškova ostati ista. Sigurno ne bi bilo korektno, a ni profesionalno, tu cijenu mijenjati ako ugovorom nije drukčije naznačeno. Za sve nove programe, koji još nisu ugovoreni, agencije će u kalkulacije troškova samih programa ići po cijenama koje trenutno vrijede na tržištu, a to znači da će sama putovanja poskupjeti između 10 i 15 posto", ističe Tomislav Fain, direktor Udruga hrvatskih putničkih agencija.

Nikola Kučar

TRAŽIT ĆE SE POVOLJNIJA I KRAĆA PUTOVANJA


”Samo poskupljenje aranžmana uz poskupljenje svih ostalih troškova života sigurno će promijeniti način putovanja. Nije nužno da će ih biti manje, ali će putnici tražiti povoljnija, možda kraća putovanja. Naravno, sve ovisi o prihodima koje putnik ima, jer putnici koji i inače biraju luksuzna putovanja od njih neće odustati. Vjerujem kako rast cijena neće prouzročiti otkazivanja putovanja, već će turisti radije skratiti boravak ili tražiti smještaj niže kategorije. Na nama je da se prilagodimo situaciji te da radimo aranžmane koji će zadovoljiti sve naše korisnike, ovisno o dubini džepa”, ističe Tomislav Fain, direktor Udruga hrvatskih putničkih agencija.