Novosti
MINISTRI FINANCIJA

Inflacija će u EU-u još ubrzati
Objavljeno 24. svibnja, 2022.
U sadašnjoj situaciji velikih inflatornih pritisaka najvažnije je očuvati gospodarski rast, izjavio je u utorak ministar financija Zdravko Marić. Marić je sudjelovao na sastanku ministara financija država članica EU-a na kojemu je jedna od tema bila gospodarska situacija i perspektive u kontekstu visoke inflacije i ruske agresije na Ukrajinu.

"Što se inflacije tiče, ona ostaje neka vrsta prioriteta, ali unatoč inflatornim pritiscima i nastojanjima da se ublaže njezine efekti i prebrodi ova kriza, ni u kojem slučaju ne smijemo zanemariti komponentu gospodarskog rasta", izjavio je Marić nakon sastanka. Marić je rekao da se i u sljedećih nekoliko mjeseci u svim zemljama članicama očekuje ubrzanje inflacije nakon čega bi trebalo uslijediti smirivanje, ali da je s obzirom na vrlo visoku neizvjesnost vrlo teško predvidjeti budući razvoj događaja. Rekao je da je hrvatski paket za ublažavanje učinaka inflacije među većima u odnosu na BDP. "Hrvatska je u gornjoj polovini jer prosjek u EU-u je 0,6 posto BDP-a, a hrvatski paket je preko šest posto BDP-a", rekao je ministar. Hrvatska je snizila stopu PDV-a na energiju i dio prehrambenih proizvoda, a treba vidjeti je li s tim mjerama ispunjen cilj i je li se to odrazilo na snižavanje cijena u prodavaonicama, kaže Marić. Izlazak Hrvatske iz makroekonomskih neravnoteža "jako je dobar vjetar u leđa" uoči objave konvergencijskog izvješća u kojem bi Komisija trebala dati konačnu ocjenu o spremnosti Hrvatske za euro, drži Marić.

O tom izvješću će se raspravljati na sastanku ministara financija i na samitu EU-a u lipnju, a konačna odluka, odnosno usvajanje zakonodavnih akata o ulasku Hrvatske u europodručje očekuje se u srpnju.

Njemački ministar financija Christian Lindner nazvao je na sastanku ministara financija eurozone rekordnu inflaciju "programom osiromašenja" stanovništva i "prijetnjom gospodarskom razvoju". "Borba protiv inflacije mora biti veliki politički prioritet na europskoj razini", rekao je Christian Lindner, nazvavši nedavno povećanje potrošačkih cijena razlogom "najveće zabrinutosti stanovnika". H
Najčitanije iz rubrike