Regija
CJENOVNI RAST SLAB, PADA PROIZVODNJA

Mljekari traže otkupnu cijenu četiri kune po litri
Objavljeno 25. svibnja, 2022.
Kolak: Vani u EU-u otkupljivači daju više od 60 eurocenti, preko četiri kune, a nama, i s povećanjima, ne mogu dati 3,50 kuna
ĐAKOVO - Nakon što su zimus na đakovačkom području, podatci su Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda (SUHUH), zatvorene tri farme muznih krava, najave s terena govore da o ključu u bravu ozbiljno razmišlja još nekoliko stočara, proizvođača mlijeka.

Time taj sektor, gledajući i lokalno i na nacionalnoj razini, samo nastavlja s negativnim trendovima.

Pad od 8 posto


Nastavljen je pad proizvodnje koji u travnju ove godine u odnosu prema travnju prošle godine, kaže predsjednik SUHUH-a i đakovački proizvođač mlijeka s farmom muznih krava u obližnjim Potnjanima, Branko Kolak, iznosi od sedam do osam posto.

– U godinu dana pad je to za oko 35 milijuna litara mlijeka, a dosad je godišnja proizvodnja bila približno 400.000.000 litara - kaže Kolak. O drastičnosti pada broja proizvođača govori podatak da su samo u siječnju ove godine farme zatvorila 103 mljekara. Do tog pada u praktički samo 30-ak dana u Hrvatskoj je bilo 3670 proizvođača mlijeka.

Zaključno s travnjem, otkupljivači su otkupnu cijenu mlijeka podigli za 30-ak lipa, a slijede, ističe Kolak, svibanj i lipanj s još po 15-ak lipa više, pa će njezin rast biti ukupno oko 55 lipa, pa je ona sada oko 3,30 kune po litri. Prošle godine u ovo vrijeme otkupna cijena bila je 2,85, 2,90 kuna, s tim da su mljekari dugo vremena, sve donedavno, zazivali otkupnu cijenu od 3 do 3,5 kuna, no sada je ona i na tim razinama - kaže čelnik Saveza, nedovoljna s obzirom na poskupljenja svih inputa u proizvodnji.

– Struja je poskupjela 100 posto, gnojivo i gorivo 300 posto, morali smo podići plaće zaposlenima, a sve što je vezano za ratarstvo moralo je otići sto posto gore, a na ratarenje smo neizostavno oslonjeni. Povećanje od 26, 27 % koliko će mlijeko ići gore to ne može pokriti - kaže Kolak.

Tretman kao u EU-u


- Istovremeno, zbog nedostatka, mlijeko otkupljivači, prerađivači, kupuju na EU tržištu, gdje se za nj plaća otkupna cijena veća od 60 eurocenti, što je više od četiri kune, a nama je nisu htjeli podići ni na 3,5 kuna. S pojedinim mljekarskim industrijama s preradom i proizvodnjom u Republici Hrvatskoj jednostavno nema partnerskog odnosa - ocjenjuje đakovački farmer i predsjednik SUHUH-a, krovne organizacije proizvođača mlijeka u nas.

- Mi samo tražimo jedan fer, korektan odnos i prema nama proizvođačima u RH. Ako je mlijeko sada na policama osam (i nešto više) kuna, čim su mu cijenu podigli skoro tri kune, ja kao proizvođač tražim da je moje u njoj 40-45 posto. Ne digne li se otkupna cijena, ljudi će prestajati raditi ovaj posao, izgubit ćemo još 150 milijuna litara. Stoga tražimo otkupnu cijenu od četiri kune po litri koliko otkupljivači plaćaju u Europi, no, očito, ondje poštuju proizvođača i tržište, a ovdje ne - negoduje Kolak.

Na upit hoće li mljekari (ponovno) tražiti intervenciju države, predsjednik SUHUH-a odgovara: "Nije država otkupljivač našega mlijeka, pa da intervenira u otkupnu cijenu."

Suzana Župan
Proizvodili 70, a sada do 12 milijuna litara
- Nas je sada oko Đakova ostalo pet većih farmera, a u jednom trenutku proizvodili smo u Đakovštini više od 70 milijuna litara. Sada nas petorica sa po 200 krava možda dosegnemo 12 milijuna litara godišnje proizvodnje - kaže predsjednik Saveza uzgajivača holsteina Branko Kolak. Oni koji su stavili ključ u bravu svojih farmi dio stoke su prodali, dio dali na klanje, dok su objekti ostali prazni ili su, rjeđi je slučaj, prenamijenjeni. Kada se farma jednom isprazni i ugasi joj se proizvodnja, kaže Kolak, teško da će se vratiti na staro.

Najčitanije iz rubrike