Osijek
GRADSKO VIJEĆE IZGLASALO REBALANS

Bilježi se iznimno dobar
trend rasta poreznih prihoda
Objavljeno 24. svibnja, 2022.
Grad Osijek kreće u izgradnju triju i dogradnju dvaju vrtića, čime će se otvoriti novih 408 mjesta za djeca

Većinom glasova usvojen je prvi rebalans ovogodišnjeg proračuna Grada Osijeka. Proračun je smanjen za šest milijuna kuna i sada iznosi 1,081 milijardu kuna.



Ključne stavke pred vijećnicima objasnili su gradonačelnik Ivan Radić i David Krmpotić, pročelnik Upravnog odjela za financije i nabavu.

Radić je izjavio kako Grad Osijek preko NPOO-a kreće u izgradnju pet vrtića, čime će se otvoriti novih 408 mjesta. Objasnio je da su rebalansom osigurana i sredstva za plaće novih 40 odgojiteljica te za novo zaduživanje za završetak obnove Tvrđe.

Uštede


- Ne odustajemo ni od jednog projekta, nego pratimo dinamiku natječaja. Želimo što veći broj projekata financirati izvanproračunskim sredstvima. Za vrtiće smo već u studenome prošle godine imali spremnu dokumentaciju. Natječaj je nedavno raspisan. Osigurali smo sredstva za izgradnju triju i dogradnju dvaju vrtića te očekujemo da ćemo ostvariti njihovo sufinanciranje s više od 50 posto sredstava – napomenuo je gradonačelnik Radić i dodao da je Vodovod Osijek već prijavio Projekt Osijek 4, vrijedan 134 milijuna kuna, na natječaj Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja.

Pročelnik Krmpotić je pak iznio svoje argumente.

- Imamo iznimno dobar trend rasta poreznih prihoda, prošle godine gotovo 27 milijuna kuna, ove godine već sada akceptiramo rast od 17,5 milijuna kuna, očekujem da će i u drugom dijelu godine biti rasta broja zaposlenih i prosječne plaće, što pozitivno utječe na naš proračuna. Bitan nam je i ovaj trenutak, jer dolazi do promjena na financijskim tržištima, pa želimo "uhvatiti" fiksnu kunsku stopu, koja se posljednjih desetak godina pokazala najboljom za Grad. Samo refinanciranjem obveza koje planiramo ove godine, od 100 milijuna kuna naših kredita i trgovačkih društava po jamstvima grada, planiramo uštedu od desetak milijuna kuna samo na kamatnim stopama - rekao je Krmpotić.

Zato je sada planirano i kreditno zaduženje za novih 45 milijuna kuna, kako bi taj novac od jeseni bio na raspolaganju. Iznos od 25 milijuna kuna namijenjen je za nastavak izgradnje Tvrđe, drugi dio kredita iskoristit će se za sufinanciranje izgradnje i dogradnje vrtića. Na rashodnoj strani, neplanirani je trošak pravomoćnost sudske presude prema kojoj Grad Osijek mora isplatiti pet milijuna kuna, proces je to koji je bio prije Radićeva mandata.

Opet o komarcima


Vezano uz izvršenje proračuna za 2021. istaknuto je kako je Grad Osijek godinu završio s ukupnim viškom prihoda i primitaka od 34,5 milijuna kuna, što je povećanje u odnosu prema 2020., kada je višak iznosio 22,2 milijuna kuna.

Ulaganja u kapitalne projekte u 2021. izvršena su u iznosu od 146,8 milijuna kuna, od čega su najveća ulaganja u projekte obnove Tvrđe, izgradnje odlagališta za građevinski otpad u Sarvašu te izgradnje stanova za socijalno potrebite skupine građana. Obveze Grada po kreditima i danim jamstvima na dan 31. prosinca 2020. godine iznosile su 244,6 milijuna kuna, a kreditna je zaduženost bila oko 16 posto.

Aktualni sat iznjedrio je petnaestak pitanja vijećnika, a odnosila su se na letove Zračne luke Osijek, obnovu pročelja zgrada koje nisu u vlasništvu Grada Osijeka i načine poticanja vlasnika na obnovu, rekonstrukciju biciklističke staze od Svačićeve do Hutlerove ulice, prihode od sustava javnog dijeljenja bicikala i automobila, ali i na borbu protiv komaraca, odnosno najavljeno osnivanje agencije.

Gradonačelnik je izvijestio kako su do sada provedena tri larvicidna tretmana te da će se i ove godine Vlada RH uključiti u borbu protiv komaraca u gradu Osijeku.

Dario Kuštro
MOSTAR NOVI GRAD PRIJATELJ OSIJEKA
Jednoglasno su usvojeni i prijedlozi zaključka o potpisivanju Sporazuma o prijateljstvu s Gradom Mostarom te o potpisivanju Protokola o suradnji s Općinom Travnik. Izaslanstvo Grada Osijeka već danas i sutra (četvrtak) boravi u Mostaru, gdje će bit potpisan Sorazum o prijateljstvu. Vijećnici su na 8. sjednici, između ostalog, usvojili i izvješća o poslovanju institucija kojima je Grad Osijek osnivač i izvješće o poslovanju Zaklade “Srce grada Osijeka”. Donesen je i Kodeks ponašanja vijećnika Gradskog vijeća, kao i prijedlog o ustrojavanju Službeničkog suda Grada Osijeka.

POLITIKA U KULTURI
Neočekivano, zaiskrilo je na kraju sjednice, oko prijedloga imenovanja članova Upravnog vijeća Kulturnog centra Osijek. Vijećnica Jesenka Ricl bila je stava kako u tijela koja upravljaju kulturnim institucijama nije uputno imenovati osobe iz politike, što je potaknulo raspravu.

Vodovod Osijek već prijavio Projekt “Osijek 4”, vrijedan 134 mil. kn, na natječaj Ministarstva gospodarstva

Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

Najčitanije iz rubrike