Osijek
POSKUPLJENJE OSJETI I GRADSKI PRORAČUN

Računi za struju narasli pet puta
Objavljeno 25. svibnja, 2022.
Posljednjih mjeseci gotovo svi segmenti svakodnevnog života suočeni su s pokupljenjem energenata. Kućanstva, zahvaljujući interventnim mjerama Vlade RH, za sada su (naj)manje osjetila udar poskupljenja plina i električne energije, gospodarstvo u znatno većoj mjeri, premda je i prema njima Vlada osigurala mjere potpore. Sličnih problema, međutim, nije pošteđena ni - javna uprava. Dogradonačelnik Dragan Vulin za jednog od nedavnih protokolarnih događaja je i na primjeru Grada Osijeka dao nekoliko zanimljivih primjera. Rast cijena energenata odražava se i na gradski proračun.

- Susreli smo se sa znatnim povećanjem cijene energenata, posebice u tvrtki Športski objekti, koji upravljaju gradskim sportskim objektima. Čisto za usporedbu, cijena električne energije skočila je pet puta. Ranije smo govorili o iznosu od milijun "i sitno" kuna, sada će računi za električnu energiju biti na razini šest milijuna kuna. To su ozbiljna povećanja - ne skriva Vulin.

Iznio je i još jedan primjer, ovaj je vezan uz poskupljenje goriva.

- GPP primi subvenciju iz gradskog proračuna, za ovu godinu prvotno predviđen iznos je na razini od 26 milijuna kuna. Zbog porasta cijene električne energije, a još više zbog porasta cijene naftnih derivata, u ovom slučaju dizela, koji najviše koriste, napravili su nove projekcije i na tih 26 milijuna kuna oni će trebati dodatnih 14 milijuna kuna. Ne ide im u prilog ni to što zbog EU projekta i rekonstrukcije tramvajske pruge autobusi moraju vozi obilazno. Samo ta dva podatka pokazuju koliko su to veliki iznosi koje prije sedam mjeseci, kada smo planirali proračun, nismo mogli predvidjeti, koliko god racionalno i odgovorno upravljali gradskim financijama - rekao je Vulin.

I kada se pogleda prijedlog rebalansa proračuna, vidi se da se u rashodima stavke "materijal i energija" povećavaju u iznosu za 155 tisuća kuna.

No kada je u pitanju stabilnost gradskog proračuna, poskupljenje energenata nije bilo razlog da se upale lampice za uzbunu, jer prihodi s pozicije poreza i proreza na dohotka rastu i više nego što se očekivalo, čak za 17 milijuna kuna. Razlog tome je povećanje broja zaposlenih Osječana, ali i to što se bilježi rast njihovih plaća. D.Kuštro
Možda ste propustili...

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

Najčitanije iz rubrike