Osijek
STOPOSTOTNI USPJEH UČENICE NA DRŽAVNOM NATJECANJU

”Čudo iz Osijeka” u geodeziji je bez prave konkurencije
Objavljeno 25. svibnja, 2022.
Anđela Miletić stekla je ovom pobjedom pravo izravnog upisa na Geodetski fakultet u Zagrebu

Anđela Miletić, maturantica osječke Graditeljsko-geodetske škole, smjer tehničar geodezije i geoinformatike, na državnom natjecanju Worldskills Croatia, najvećem događaju u strukovnom obrazovanju u Hrvatskoj i najvećem natjecanju u ovomu dijelu Europe, osvojila je prvo mjesto. Time je stekla pravo izravnog upisa na Geodetski fakultet u Zagrebu, što je, kaže Anđela, i njezina žarka želja te jedini izbor fakulteta.



Zanimljivo je da je Anđela Miletić pomela konkurenciju i iznenadila prosudbeno povjerenstvo sva tri dana svojom preciznom i brzom izvedbom i rješavanjem zadataka. Iz geodezije je ostvarila stopostotni učinak te ostavila drugoplasiranog učenika iza sebe za 11 bodova. Nevjerojatno je i to što će brzina, lakoća i točnost kojom je Anđela riješila sve zadatke dovesti vjerojatno do toga da će nagodinu biti izmjena u zadatcima ili skraćivanja predviđenog vremena izrade zadatka. Naime, u sva tri dana Anđela je riješila svoj zadatak otprilike dva sata ranije od ostalih natjecatelja, čime je stekla nadimak "Čudo iz Osijeka", ostavivši povjerenstvo i ostale sudionike u nevjerici.


Njezin stariji brat Nebojša, bivši učenik ove osječke škole istoga smjera, danas redoviti student druge godine Geodetskog fakulteta u Zagrebu, 2020. je također bio kandidat za državno natjecanje, no zbog pandemije ono tada nije održano, a na državnom natjecanju u AutoCAD-u graditeljskih i geodetskih škola RH 2019. godine osvojio je treće mjesto.

Mentorica, nastavnica geodetskih strukovnih predmeta Margareta Trconić, osim s Anđelom i Nebojšom, i s Pavom Lukačem, redovitim studentom Geodetskog fakulteta, također je sudjelovala na prvom natjecanju Worldskills Croatia 2019., na kojem je Pavo tada osvojio prvo mjesto te ponovio uspjehe svojih prethodnika. Naime, kako nam kažu u Graditeljsko-geodetskoj školi, njihovi su učenici i prije najnovijih uspjeha, postolja osvojili pet godina zaredom na državnim natjecanjima iz discipline geodetsko računanje, pod stručnim vodstvom nastavnice mentorice Ivane Mlinarić. Svi su oni stekli pravo izravnog upisa na Geodetski fakultet, a danas su ili diplomirani inženjeri geodezije ili studenti Geodetskog fakulteta.

"Činjenica da Graditeljsko-geodetska škola već godinama zaredom suvereno vlada na državnom natjecanju iz geodezije daje nam za pravo reći da je naš smjer jedan od vodećih u Hrvatskoj, kako po stručnosti nastavničkog kadra, tako i po zavidnoj opremljenosti geodetskog praktikuma (suvremene geodetske mjerne stanice, GNSS uređaji, dron, specijalizirane računalne učionice)", ističu nastavnici.

Jedna od glavnih svrha natjecanja Worldskills Croatia je promocija i popularizacija strukovnog obrazovanja kao i poticanje učenika završnih razreda osnovnih škola na upis u strukovne škole. Više od 360 najboljih učenika strukovnih škola, uz podršku svojih nastavnika i mentora, natjecalo se u više od 40 strukovnih disciplina. U natjecanju je sudjelovalo više od 200 strukovnih škola, a u tri dana natjecanje je posjetilo oko 10.000 osoba, ponajviše učenika osnovnih škola iz cijele Hrvatske i inozemstva.

U događaj su uključeni i predstavnici gospodarstva kako bi se postigao dugoročan cilj, a to je povećanje zapošljavanja učenika koji završavaju strukovne škole.

Dijana Pavlović
U LIPNJU DAN OTVORENIH VRATA ŠKOLE
Graditeljsko-geodetska škola Osijek strukovna je škola u kojoj se uz četverogodišnje programe obrazovanja (za zanimanja: arhitektonski tehničar, građevinski tehničar, tehničar geodezije i geoinformatike) učenici školuju i u trogodišnjim programima obrazovanja (keramičar-oblagač, monter suhe gradnje, zidar, ličilac-soboslikar). Podsjetimo da je Hrvatski zavod za zapošljavanje izdao preporuku za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja prema kojoj su programi u kojima treba povećati broj upisanih i stipendiranih učenika upravo trogodišnji programi obrazovanja. Također, poslodavci neprestano upozoravaju na sve izraženiji nedostatak radne snage u graditeljstvu i mogućnost stipendiranja te zapošljavanja učenika neposredno nakon završetka srednje škole. Za sve one koje zanima kako izgleda rad i učenje Graditeljsko-geodetska škola organizira Dan otvorenih vrata 3. lipnja, od 12 do 17 sati.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana