Osijek
44. GODIŠNJICA FERIT-A

Važna spona transfera znanosti sa Sveučilišta na gospodarstvo
Objavljeno 25. svibnja, 2022.
Zbog rasta IT sektora postoji potreba za povećanjem broja studenata, odnosno upisnih kvota

Svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek obilježena je 44. godišnjica jednog od stožernih fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, a tom prigodom uručene su nagrade najuspješnijim studentima i znanstvenicima. Trenutno na osječkom FERIT-u studira 1700 studenata, a gotovo svi se zapošljavaju odmah nakon završetka studija, jer tijekom školovanja odrađuju stručne prakse u tvrtkama i već tada uspostavljaju prve kontakte s potencijalnim poslodavcima, istaknuo je Tomislav Matić, dekan fakulteta.



- Posebno bih htio istaknuti odličnu suradnju s gospodarstvom. Svjedoci smo razvoja IT sektora u Osijeku. Čast nam je, ali i izrazita odgovornost što možemo biti dio tog ekosustava. Trudili smo se, što ćemo i nastaviti, da ga dodatno unaprijedimo s profesorima, ali i svim ostalim djelatnicima na fakultetu koji će nastaviti obrazovati kadar za budućnost. Kontinuirano radimo na unaprjeđivanju naših studijskih programa, a ove smo godine sudjelovali u izradi prijedloga standarda zanimanja i kvalifikacija za studijske programe iz područja elektrotehnike, a pred nama je daljnji razvoj studijskih programa iz područja računarstva, automobilskog računarstva i komunikacija. Nastavit ćemo pratiti trendove provedbom istraživanja potreba tržišta rada u okruženju u sljedećih pet godina. U potrebama sektora detektiran je jako velik nedostatak stručnjaka, a naša će obveza u budućem razdoblju biti prilagoditi sve naše upisne kvote na studijskim programima da što je moguće bolje odgovorimo na njih - dodaje Matić.


Fakultet u ovom trenutku ima dva studijska programa na preddiplomskoj razini, dva sveučilišna i dva stručna, tri diplomska i jedan doktorski studijski program. Kako je istaknuto na sjednici, FERIT neprestano radi na povećanju ljudskih, ali i prostornih resursa, što se očituje u provedbi projekta za novu zgradu u kampusu. - FERIT je važna spona transfera znanosti i tehnologije sa Sveučilišta na gospodarstvo, posebno u području razvoja IT sektora na istoku Hrvatske. Upravo zbog toga postoji potreba za povećanjem broja studenata, odnosno upisnih kvota, što će Senat, ako Fakultet ima tih mogućnosti, i odobriti, no tu je problem nedostatak kadra i novo zapošljavanje. Nova zgrada fakulteta trenutno je u fazi reprojektiranja zbog potrebe povećanja obujma zgrade i dodavanja jednog kata - napomenuo je Vlado Guberac, rektor osječkog sveučilišta.

- Tajna uspjeha ovog fakulteta je što se svi studijski programi redovito usklađuju s aktualnim potrebama tržišta rada te se na nacionalnoj razini usklađuju s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom - istaknula je Jasenka Crnković, zamjenica gradonačelnika Osijeka. Grad Osijek uvelike se ponosi svojim regionalnim liderom, suvremenim fakultetom, koji se sustavno razvija u svim segmentima svoje djelatnosti već pune 44 godine. Tajna uspjeha ovog fakulteta je što se svi studijski programi redovito usklađuju s aktualnim potrebama tržišta rada te se na nacionalnoj razini usklađuju s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom, dodala je Crnković.
Nikola Kučar
Tajna uspjeha FERIT-a je što se svi studijski programi usklađuju s aktualnim potrebama tržišta rada

PERJANICA SVEUČILIŠTA
Zamjenik župana Josip Miletić istaknuo je kako je FERIT perjanica, odnosno ustanova koja provodi kvalitetne projekte i okuplja vrhunske znanstvenike, a razvoj IT sektora u Osijeku i na istoku Slavonije zasigurno ne bi bio moguć bez kvalitetne podrške akademske zajednice, a FERIT to svakako jest.

Možda ste propustili...

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

STRUČNI SKUP O SIMULIRANIM SUĐENJIMA

Stekli znanja o važnosti sudstva

Najčitanije iz rubrike