Mozaik
NAKON DUGE 64 GODINE

Knjiga iz Dubrovnika stigla u engleski Ipswich
Objavljeno 24. svibnja, 2022.
Britanska knjižnica objavila je da joj je knjiga posuđena prije više od 60 godina napokon vraćena nakon što je pronađena u knjižnici u Hrvatskoj. Vedran Levi, knjižničar Dubrovačkih knjižnica, pronašao je u vreći s donacijama primjerak knjige ‘The Loving Couple‘ autorice Virginije Rowans. Otkrio je da je knjiga posuđena iz knjižnice Gainsborough u Ipswichu prije 64 godine. Knjiga je bila popularna jer je samo u godinu dana posuđena 14 puta. Posljednji je pečat iz srpnja 1958. godine, nakon čega je nestala.

Levi ju je poštom poslao natrag uz bilješku koja pojašnjava otkriće. Naveo je da ljudi knjige koje više ne žele anonimno doniraju knjižnici, a on smatra da se ovaj primjerak nakon dugog puta treba vratiti na mjesto odakle je krenuo, objavio je Dubrovački vjesnik. "Bilo je veliko iznenađenje dobiti knjigu nakon toliko vremena i iz tako udaljenog mjesta, doista lijepa gesta naših hrvatskih kolega", rekla je knjižničarka Kim Risby za list Ipswich Star. "Guglala sam kako bih se uvjerila da drugdje u Ipswichu ne postoji još jedna podružnica Gainsborougha".

Risby je rekla da povratak knjige pokazuje način na koji knjižnice ujedinjuju ljude diljem svijeta. “Oduvijek smatram da je za ovaj posao potrebna strast i lijepo je znati da taj osjećaj dijele drugi knjižničari diljem svijeta”, kazala je. “Također bismo korisnike naših usluga željeli zamoliti da knjige vrate nešto ranije”, kazala je uz osmijeh. U povratnoj poštanskoj pošiljci, uz zahvalu, nalazio se i primjerak novina Ipswich Stara. H
1958.

godine gubi se svaki trag knjizi “The Loving Couple” autorice Virginije Rowans

Možda ste propustili...

LUKA VIDOVIĆ S PREDSTAVOM “U ČEMU JE TRIK?”

Stiže i u Donji Miholjac i Slatinu

OSMI PUT U SLAVONSKOM BRODU

CMC 200 Slavonija fest: Parni valjak

Najčitanije iz rubrike