Ekonomija
NEPROVOĐENJE ZAKONA ČLANICA EU-A

Sve veća prisutnost opasnih pesticida
Objavljeno 25. svibnja, 2022.

Države članice EU-a od 2011. zakonski su obvezne postupno ukinuti 55 pesticida koji su klasificirani kao posebno štetni. Međutim, njihova se prisutnost u hrani dramatično povećala tijekom posljednjih deset godina. Objavila je to nevladina organizacija PAN Europe.
Ova otkrića, kako navode u priopćenju, upućuju na neprovođenje zakona od strane država članica, a na štetu zaštite zdravlja potrošača. Povećana izloženost također ide u suprotnom smjeru od cilja smanjenja upotrebe pesticida strategije Od polja do stola. PAN Europe i organizacije članice pozivaju na trenutačnu zabranu 12 najotrovnijih pesticida i potpuno ukidanje svih 55 štetnijih pesticida do 2030. godine. Godine 2009. Uredbom (EZ) br. 1107/2009 uvedena je nova kategorija aktivnih tvari poznatih kao kandidati za zamjenu. Ova kategorija trebala je identificirati za ljude i okoliš najštetnije odobrene tvari kako bi ih podvrgla strožim pravilima o upotrebi i potaknula njihovo postupno ukidanje. Ova kategorija uključuje, primjerice, tvari koje su kancerogene, iznimno štetne za razvoj nerođene djece, izazivaju endokrine poremećaje, postojane su u okolišu, bioakumulativne ili toksične za okoliš.

"Ova kategorija okuplja najgore tvari koje se koriste u hrani, a koje su još uvijek odobrene na europskom tržištu. Sada strategije Od polja do stola i Strategija za bioraznolikost do 2030. predlažu smanjenje njihove upotrebe za 50 % do 2030. Ali da su države članice ozbiljno i u skladu sa zakonom slijedile cilj postupnog ukidanja koji je postavljen Uredbom o održivoj upotrebi pesticida 2009/128/EC, ovaj cilj strategije Od polja do stola bio bi postignut već danas", istaknula je Salomé Roynel, voditeljica kampanje u organizaciji PAN Europe. Budući da su te tvari toliko otrovne, odnosno ispunjavaju ili gotovo zadovoljavaju granične kriterije, Uredba (EZ) br. 1107/2009 ih regulira strože od ostalih aktivnih tvari. Njihovo razdoblje odobrenja u EU-u ne može biti dulje od sedam godina, a države članice zakonski su obvezne dati prednost manje štetnim alternativama prilikom podnošenja zahtjeva za odobrenje sredstva za zaštitu bilja koje sadrži kandidate za zamjenu.

Cilj ovog načela zamjene je potaknuti potpuno postupno ukidanje ovih najštetnijih pesticida. Ne samo da države članice nisu uspjele postići ovaj cilj, već spomenuto izvješće pokazuje da je europska hrana sve više onečišćena ovim najštetnijim pesticidima.

"Te bi kemikalije trebale nestati iz naše hrane. No, umjesto toga, u posljednjih deset godina opažamo dramatično povećanje izloženosti ovim najotrovnijim tvarima. Udio voća i povrća kontaminiranog tim pesticidima nastavlja rasti. Često je u hrana zabilježena istovremena prisutnost dviju ili više ovih otrovnih tvari. To pokazuje da države članice nikada nisu ispunile svoju odgovornost da zaštite potrošače", komentirala je Salomé Roynel.

"Prelazak EU-a na održivi prehrambeni sustav ne može se postići sve dok se najopasniji pesticidi potpuno ne eliminiraju iz sustava proizvodnje i potrošnje. Ovo nije samo politička težnja; to je zakon od 2011. i krajnje je vrijeme da države članice postupe po njemu", zaključila je Salomé Roynel. Z.Rupčić

Hrvatska ima prilično nejasnu situaciju
”Hrvatska u pogledu zamjene kandidata manje štetnim alternativama ima prilično nejasnu situaciju. Prema odgovoru primljenom od Ministarstva poljoprivrede, Hrvatska provodi usporednu procjenu alternativa za svaki novi zahtjev za odobrenje sredstva za zaštitu bilja koja sadrže kandidate za zamjenu. S tim u vezi, provedene su 23 usporedne procjene. No u Hrvatskoj je odobrena 41 aktivna tvar klasificirana kao kandidat za zamjenu. Poslali smo u ožujku ove godine upit Ministarstvu da pojasni ovo neslaganje, no do danas nismo dobili odgovor”, izjavila je Natalija Svrtan, predsjednica udruge Zemljane staze, koja u Republici Hrvatskoj provodi ovu kampanju.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LIDERI VIŠE KOMPANIJA OSNOVALI SVOJU UDRUGU

Prerađivačka industrija udružila snage radi veće prepoznatljivosti

2

BLAŽA NOMINIRANA ZA ZLATNI KLJUČ

Đakovački obrt u utrci za najboljeg izvoznika

3

NIZOZEMSKA

Izbjegavanje poreza smanjeno