Ekonomija
NUŽNE PROMJENE NA PUTU PREMA ODRŽIVOM I USPJEŠNOM RAZVOJU

Prema osviještenosti o
potrebi za osiguranjem
na začelju smo EU-a
Objavljeno 25. svibnja, 2022.
Potresi su pokazali da je razina osiguranja hrvatskog stanovništva nedovoljna

Pred osigurateljima i stručnjacima iz pratećih industrija mnoge su važne teme iz tih industrija, jer smo kao društvo još uvijek na začelju Europe po osviještenosti o potrebi za osiguranjem, što je situacija s potresima samo naglasila.
Istaknuo je to, između ostalog, mr. sc. Slaven Dobrić, predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO-a) na nedavnoj međunarodnoj konferenciji Hrvatski dani osiguranja 2022., na kojoj su se okupile četiri stotine sudionika iz svijeta osiguranja i reosiguranja, regulatora, supervizora i drugih pratećih financijskih institucija s nacionalne, regionalne, ali i europske razine.

Dobrić je naglasio: "Smatramo važnim da se u zakonski okvir ugradi obveza primjerenog osiguranja imovine i osiguranja od odgovornosti suvlasnika zgrada. Pred nama su i uvođenje eura te aktualna inflacija, dvije makroekonomske promjene koje kao industrija dočekujemo spremni. Očekuje nas i reforma zdravstva, gdje želimo imati aktivnu ulogu te potaknuti poslodavce da ugovaranjem dopunskog i dodatnog osiguranja zaposlenicima omoguće financijsku sigurnost i brže ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu, jer bi takav sustav u konačnici rasteretio obvezno zdravstveno osiguranje, i fizički i financijski."

Zaštita


Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), dr. sc. Ante Žigman, osvrnuo se na kratkoročne prilagodbe u industriji osiguranja potrebne za dugoročno stabilnije poslovanje, točnije, na uvođenje eura, IFRS17 i reviziju regulatornog okvira Solventnost II.

"Poslovno gledano, 2021. godina bila je razmjerno povoljna i dobra godina za industriju osiguranja, bez većih šokova, poremećaja i rizika. No geopolitičke tenzije, makroekonomske neizvjesnosti i financijski stres već početkom 2022. pokazali su kako ova godina neće biti jedna od lakših. Stoga je visoka razina kapitaliziranosti i likvidnosti industrije osiguranja dobra zaštita poslovanja cjelokupnog sektora. To je ujedno i dobra osnova za promjene koje očekuju industriju osiguranja u sljedećoj godini, ponajprije uvođenje eura i primjena novog međunarodnog računovodstvenog standarda IFRS 17. To će kratkoročno prouzročiti dodatne troškove implementacije, no ono što se ne smije izgubiti iz vida jest da su ti troškovi jednokratni, a koristi od tih promjena dugoročni i sustavni te znatno pridonose stabilnosti cijele industrije osiguranja. Ono što se također nikako ne smije zanemariti korisnici su usluga osiguranja, odnosno potrošači. Društva za osiguranje, kao i ostatak financijske industrije, već snažno rade na financijskom opismenjavanju i informiranju naših građana te pozdravljam njihove napore u nastavku tih aktivnosti", poručio je dr. sc. Ante Žigman.

Članica Uprave globalne kompanije AON Reinsurance Solutions Maria Horalikova održala je predavanje o povećanju otpornosti u slučajevima prirodnih katastrofa navevši primjere dobre prakse iz susjednih zemalja, a o temi prirodnih katastrofa u sklopu središnje panel-rasprave, ali i o drugim aktualnim tema na tržištu stavove i razmišljanja razmijenili su Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja Vienna Insurance Group d.d., koja je istaknula: "Iako svaka kompanija mora osigurati svoju dugoročnu stabilnost, za osiguravajuća društva to je posebno važno. Naša želja da građanima pomognemo ostvariti bezbrižnu budućnost, a tvrtkama stabilan rast i razvoj, iziskuje visoku razinu odgovornosti u upravljanju ESG utjecajima. Vjerujemo kako upravo industrija osiguranja ima velik potencijal biti ključni nositelj potrebnih promjena na putu prema uspješnom održivom razvoju."

Marin Matijaca, predsjednik Uprave Triglav osiguranja d.d., dodao je: "Pred industrijom osiguranja u idućem razdoblju aktivan je rad na financijskoj pismenosti da se građani i društvo dodatno potaknu na bolje razumijevanje financijskih proizvoda i usluga koje im stoje na raspolaganju za kvalitetniji i sigurniji život. Želja nam je povećati gustoću osiguranja kako bi što manji dio građana i gospodarstvenika u Hrvatskoj bio izložen neosiguranim rizicima. Primjerice, s pokretanjem specijalizirane akademije o osiguranju mladim bi se polaznicima omogućio kasniji rad u financijski stabilnoj i snažnoj industriji koja nudi široke mogućnosti profesionalnog razvoja."

Reforme


Anđela Šutija, predsjednica Udruženja društava za brokerske poslove u osiguranju i reosiguranju (HGK) i direktorica ANO d.o.o. za brokerske poslove u osiguranju i reosiguranju, te Robert Vučković, predsjednik Udruženja osiguravatelja (HGK) i član Uprave Croatia osiguranja d.d., koji se osvrnuo na spremnost sektora osiguranja da pruži još snažniju stabilnost građanima, gospodarstvu i državi u preuzimanju najrazličitijih rizika.

"Osim s klimatskim promjenama i pandemijom, koji su znatno utjecali na sektor osiguranja u cijelom svijetu, Hrvatska se suočila i s posljedicama razornih potresa, koji su pokazali da je razina osiguranja hrvatskog stanovništva u usporedbi s drugim zemljama u Europskoj uniji nedovoljna. Ni period pred nama neće biti bez izazova uzmemo li u obzir samo inflaciju i rast cijena energenata, no i u takvom okruženju razvijeni osigurateljni sektor ostaje temelj otporne ekonomije i upravljanja rizicima te brze reakcije u kriznim situacijama", zaključio je Vučković.

Zdenka Rupčić
Pred nama su i uvođenje eura i inflacija, makroekonomske promjene koje dočekujemo spremni, kaže Dobrić

Važan faktor stabilizacije
Panel posvećen izazovima u distribuciji osiguranja i potrebama potrošača otvorio je dr. Pierpaolo Marano, redoviti profesor s Katoličkog sveučilišta Svetog Srca iz Milana. O iskoracima u distribuciji osiguranja svoje stavove podijelili su Ilijana Jeleč, zamjenica predsjednika Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), Sabine Usaty, predsjednica Uprave Uniqa osiguranja d.d., Božo Šaravanja, član Uprave Wiener osiguranja Vienna Insurance Group d.d., Marko Krog, direktor Sektora građanstva u Erste & Steiermärkische Bank, i Tin Lesić, izvršni direktor ANO d.o.o. za brokerske poslove u osiguranju i reosiguranju, uz zaključak da su osiguratelji važan faktor stabilizacije društva.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana