Svijet
UKRAJINSKI GLAVNI STOŽER

Nastavljaju se žestoke borbe na istoku Ukrajine
Objavljeno 24. svibnja, 2022.

Ruske snage u istočnoj regiji Donbasa nastavljaju napade i pokušavaju u potpunosti osvojiti pokrajinu Luhansk, rekli su ukrajinski izvori.

"Neprijatelj ne prestaje napadati", objavio je u utorak ujutro glavni stožer ukrajinske vojske. Trenutno pokušavaju opoliti strateški važne gradove Sjeverodonjeck i Lisičansk.

Istovremeno, ruske oružane snage pretrpjele su iznimno velike gubitke pokraj Sjeverodonjecka, stoji u priopćenju  stožera. Ovu informaciju nije bilo moguće provjeriti.

Žestoke borbe nastavile su se i oko grada Bahmuta u Donjecku, koji zajedno s Luhanskom čini pokrajinu Donbas.

Tri mjeseca nakon početka rata, ruska vojska usredotočena je uglavnom na napade na istoku zemlje. Nakon nedavnog pada lučkog grada Mariupolja prije nekoliko dana, Ukrajina sada strahuje od jačanja ruskih ofenziva na tom području.

 

Rusija bi mogla uspostaviti vojnu bazu u ukrajinskoj regiji Herson

Ruska uprava u ukrajinskoj regiji Herson od Moskve će tražiti uspostavu vojne baze na tom području, prenijela je u utorak ruska novinska agencija RIA riječi dužnosnika lokalne vlasti.

Rusija je u veljači pokrenula invaziju na Ukrajinu, osvojivši regiju Herson koja je Moskvi posebice važna jer se nalazi u susjedstvu Krima, poluotoka koji je pod ruskom kontrolom od sukoba u 2014.

Rusija je tamo postavila novu upravu i počela uvoditi ruski rubalj kao valutu.

„U regiji Herson trebala bi biti ruska vojna baza“, kazao je za RIA-u Kirill Stremousov, zamjenik šefa onoga što Rusija naziva „civilno-vojnom regionalnom upravom“ Hersona.

„To ćemo tražiti i to želi stanovništvo regije. Ovaj potez je ključan i bit će jamac sigurnosti regije i njenih stanovnika.“ H