Regija
AKTUALAC SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA ŽUPANJE

O izgubljenom sudskom sporu, uštedama, Vjeverici, Vinkovačkoj…
Objavljeno 24. svibnja, 2022.

Aktualni sat sjednice Gradskog vijeća Županje počeo je upitom predsjednika Kluba vijećnika HDZ-a Mladena Stažića. Zanimalo ga je da li se Grad prijavio za Program Zaželi – faza III, kada će krenuti njegova provedba i koliko će osoba  biti zaposleno.

Gradonačelnik Damir Juzbašić je kazao da prijave kreću od srijede 25. svibnja, Grad će se prijaviti, a koliko će dobiti ovisi o alokaciji sredstava u ovome pozivu. Dodao je da prema raspoloživim informacijama ta alokacija nije ona velika koju čekaju, što se očekuje na jesen, kada bi trebao ići veći program, s mnogo više sredstava.

Stažić se osvrnuo i na izgubljeni sudski spor s Državnom agencijom za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (bivši DAB, danas Hrvatska agencija za osiguranje depozita) kojemu je Grad dužan  isplatiti 1,4 milijuna kuna s kamatama zbog nepoštivanja ugovornih obveza vezanih uz zonu Sječine. Podsjetio je da 2003., kada je ugovor potpisan, HDZ nije bio na vlasti.

„Ovih 44 hektara zemljišta  iza Domila koje smo dobili vrijede više od devet milijuna kuna. Smatramo da se Grad, zahvaljujući ovakvim ugovorom s DAB-om, dobro okoristio jer je dobit značajno veća od štete. Sada se spominje  samo izgubljena parnica, a nitko ne govori o koristi koju je Grad od svega ovoga imao“, zaključio je.


Gradonačelnik je poručio Stažiću kako prilično vješto zamjenjuje teze, konstatiravši da je zemljište cijelo vrijeme tu, ali da ga Grad svih proteklih godina nije mogao koristiti zbog sudske zabrane raspolaganja do okončanja spora. Ustvrdio je da se svi ugovori koje su potpisali prethodnici moraju poštovati i da upravo zbog nečijeg dugogodišnjeg nečinjenja i izgubljenih parnica sada moraju platiti više od 6,5 milijuna kuna. Smatra da bi bilo odgovorno prema građanima da se Grad već ranije nagodio s tužiteljima, platio glavnicu i izbjegao plaćanje još tolikih kamata.

Kredit za projekte

Vijećnika SDP-a Maria Galovića zanimalo je koje se mjere štednje u Gradu provode kako bi se kompenzirale višemilijunske obveze  vezane za sudske presude.  Juzbašić je ustvrdio da je u cijeloj priči dobro to što su prihodi od prireza, poreza na dohodak i šumskog doprinosa povećani, prilično su premašili očekivanja, pa očekuje da će u ovoj godini uspjeti u potpunosti servisirati dug prema DAB-i i otplatiti još 1,5 milijuna kuna za Borovo. Najavio je da će Grad najvjerojatnije dići kredit od oko 4.000.000 kuna. Time će osigurati potrebnih dva milijuna kuna, koliko mu, uz odobrenih tri milijuna kuna iz Programa podrške gospodarskoj revitalizaciji Slavonije, Baranje i Srijema, nedostaje za projekt infrastrukturnog opremanja poduzetničke zone. Namjera je kreditnim sredstvima, uz odobrena sufinanciranja,  sagraditi i polivalentno igralište sa sportskim terenima i atletskom stazom kod osnovne škole, riješiti dječje igralište u Mažuranićevoj ulici, kao i elektrifikaciju  lovačke kuće.

Vijećnik Galović je kazao da bi se svi trebali solidarizirati s aktualnom situacijom, te je predložio ukidanje vijećničkih, kao i naknada članovima Nadzornih odbora u gradskim tvrtkama.
- Županja prema zadnjem popisu spada u grad s manje od 10.000 stanovnika, više nećemo imati pravo ni na zamjenika gradonačelnika i mislim da bi bilo korektno solidarizirati se s realnom situacijom  i tu funkciju svesti na volontersku razinu“, zaključio je.


Poziva Državni inspektorat


Vijećnik HDZ-a Pavo Lucić zatražio je pojašnjenje  gradonačelnikove prošlogodišnje izjave kako Lokalna agencija Vjeverica na čelu s bivšom direktoricom nije postigla zadovoljavajuće rezultate, kada je, ustvrdio je, uspjela povući nekoliko desetaka milijuna kuna bespovratnih sredstava za razne korisnike, a ovih se dana očekuje i dodatnih više od sedam milijuna kuna za projekt koju su pripremili i koji će se provoditi u školama u županjskoj Posavini.

Juzbašić je ponovio da je Županja od Vjeverice imala „veliko ništa -  nulu“, o čemu je, podsjetio je, već ranije vrlo jasno govorio na temelju konkretnih brojki. Pokazatelje o radu u prvih pet mjeseci iznio je novi direktor Tomislav Čajko, s čime Lucić nije bio zadovoljan.


Vijećnik Ivan Miličić (HDZ) upitao je za rekonstrukciju Vinkovačke ulice i nesnošljivi smrad u blizini Sladorane. Juzbašić je kazao da je to županijska ulica, u lošem je stanju i u tijeku je ishođenje građevinske dozvole, a prvi troškovnik iznosi 18 milijuna kuna. Kazao je da bi  neozbiljno bilo obećati da će ići u realizaciju u narednih godinu, dvije dana, dok se ne konsolidira situacija u proračunu. Što se tiče smrada u naselju Šećerana na koji se stanovnici svakodnevno žale, pozvao je Državni inspektorat da izađe na teren i utvrdi zbog čega je došlo to takve situacije i što je uzrok širenju neugodnih mirisa.


Vijećnicu HDZ-a Željku Oršolić zanimala je mogućnost zamjene dotrajalnih vodovodnih cijevi na području grada, a SDP-ovac Josip Gregorović aktualizirao je pitanje funkcioniranja mjesnih odbora.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

Najčitanije iz rubrike