Sport
TREĆE MJESTO - NEUSPJEH ILI SAMO REALNOST

Trzavice unutar kluba bacile su sjenu na niz dobrih stvari
Objavljeno 24. svibnja, 2022.
Osijek je u minuloj sezoni ostvario cilj, ali su želje ipak ostale neispunjene

Iza nogometaša Osijeka još je jedna sezona u kojoj su dugo bili konkurentni u borbi za naslov prvaka, čak i duže negoli lani, ali opet su ostali kratkih rukava. Sada je vrijeme u kojem se sređuju dojmovi. Za nekoga je osvajanje trećeg mjesta neuspjeh, a za druge, pak, realnost.



Osjećaji su pomiješani jer svakako treba uvažavati činjenicu što je Osijek drugu godinu zaredom bio uz sam bok vladaru HNL-a Dinamu, a s druge strane ostaje tuga što su opet "trokirali" kada je bilo najpotrebnije. Zapravo, najveća je šteta što je sezona, u odnosu prema tome kakav je bio njezin zaplet, završila bez prave strasti.

Drugi najbolji učinak


Kompletna atmosfera oko kluba doživjela je veliki pad nakon što su na vidjelo isplivale određene nesuglasice na relaciji klupsko čelništvo - trener Nenad Bjelica. Te su trzavice zapravo velik dio dojma koji je teško stvaran kroz sezonu gurnule u drugi plan. Na kraju Osijek je završio treći, što je lošiji plasman u odnosu prema lani, ali i okolnosti u kojima se igrala ova sezona bile su posve drukčije. Prošle su godine Osječani bili jedini konkurent Dinamu, a ove se bitka vodila između četiri momčadi, u takvoj neizvjesnosti uvijek odluče neki sitni detalji.

- Smatram kako je iza nas još jedna dobra sezona u kojoj smo ostvarili drugi najbolji bodovni učinak u klupskoj povijesti. Nismo osvojili nijedan trofej, ali smo se etablirali kao momčad koja je konkurentna u borbi za njih. Na kraju tablica uvijek pokaže pravo stanje stvari. Dinamo i Hajduk bili su baš za toliko malo bolji od nas ove sezone i na tome im treba čestitati. Što se nas tiče, još jednom ću naglasiti kako sam ponosan na svoju momčad i na sve ono što smo učinili tijekom sezone. Naravno, ne znači kako nas to zadovoljava, ali sama spoznaja da Osijek tu u vrhu, te da ga se mora ozbiljno shvaćati dobar je temelj za budućnost - smatra Nenad Bjelica, trener nogometaša Osijeka.

Ne može se pobjeći od činjenice da Osijek u odnosu na konkurenciju ipak ima najmanji isksutva kada je osvajanje trofeja u pitanju. Nedostatak tog pobjedničpkog mentaliteta reflektirao se baš u susretima u kojima je postojala mogućnost bodovnog odvajanja od pratnje. Te susrete Osječani nisu znali riješiti u svoju korist.

- Ništa to nije slučajno. Dinamo je bio prvak 16. puta u posljednjih 17 godina, Rijeka je osvojila nekoliko Kupova i jedina je u tom razdoblju uspjela prekinuti dominaciju Zagrepčana u prvenstvu, a Hajduk iza sebe ima nevjerojatne navijače i atmosferu koja ga uvijek gura naprijed. Nama od svega toga nedostaje ponešto i tek to trebamo izgraditi. I u ovoj smo sezoni pokazali kako im na terenu možemo biti ravnopravni. Zato mislim kako sezona može i treba dobiti prolaznu ocjenu.

Nema predaje


Puno puta je trener ove sezone spominjao razliku u tim stvarima koje nisu vezane uz sam teren. Koliko je Osijek zapravo daleko od konkurencije?

- Ma, malo nam još nedostaje. Do kraja godine ćemo infrastrukturno biti možda i najbolji jer ćemo se preseliti na novi stadion, gdje će uvjeti biti vrhunski. To će sigurno biti poticaj za nas, a što se financija tiče, ta razlika između Dinama i ostatka Lige, pa i nas uvijek će postojati. Za HNL je generalno odlično što je ova sezona bila tako izjednačena jer na taj način sve će momčadi postati bolje i jače. Takva neizvjesnost ne dopušta bilo kakvo opuštanje, tjera te da budeš bolji, što na kraju mora donijeti napredak svima. Jasno mi je da postoji određeno razočarenje što nismo uspjeli doći do trofeja, ali, ponavljam, mi smo još uvijek u izgradnji i karaktera i kvalitete.

Vjerojatno glavni uzrok neuspjeha u utrci za naslov bili su veliki problemi s realizacijom. Osijek je sezonu završio, a da mu je najbolji strijelac postigao tek pet pogodaka.

- Takva je to bila sezona, a tko se mogao tome nadati nakon što je Mierez lani bio prvi strijelac prvenstva. Doista smo se jako mučili s realizacijom. Trebalo nam je i po 20-ak udaraca za jedan pogodak, ali sada je o tome iluzorno pričati. Sezona je završila i trebamo se okrenuti budućnosti.

Budućnost je, bar zasad, još uvijek malo maglovita jer još nema službene potvrde kako će Bjelica i dalje biti na klupi Osijeka. Istina, postoji puno naznaka da će ostati, ali...

- Neću više o tome govoriti dok klub ne kaže svoje. Radim kao da ću ostati još pet godina u Osijeku. Plan za sljedeću sezonu imam, glavni cilj je opet isti - izboriti Europu, ali nećemo stati samo na tome. Lov na trofeje opet će biti naša velika želja, pokušat ćemo se pojačati, raditi još bolje i jače kako bismo napravili taj toliko željeni iskorak - zaključio je Nenad Bjelica, trener nogometaša Osijeka.

Dalibor Keler
BJELICA OSTAJE?
Situacija oko statusa Nenada Bjelica stalno se “vrti” na tihoj vatri. Vlasnici kluba zauzeli su stav po kojem ga nemaju namjeru mijenjati, a Bjelica, pak, nema ništa protiv ostanka u Gradskom vrtu, ali želi neke promjene ili točnije logistička pojačanja u klubu. U biti, Nenad je svoje rekao, a čeka se reakcija ljudi koji vode klub. Priča ide da Bjelica sigurno ostaje na osječkoj klupi, ipak, vlada neizvjesnost koju treba što prije prekinuti. U interesu NK Osijek...

Možda ste propustili...

MEMORIJALNI BOĆARSKI TURNIR “PUKOVNIK IVICA ŠOLJIĆ”

Čepinčanima bronca, Šimiću prvo mjesto u pucanju

TEŽAK UDARAC ZA ŠKOTSKU

Ferguson neće moći na eurosmotru

Najčitanije iz rubrike