Crna kronika
JE LI SE ZLOČIN U NAŠICAMA MOGAO SPRIJEČITI?

Policija: Šuteći o zlu, ono buja, prijavite nam svaki oblik nasilja
Objavljeno 24. svibnja, 2022.
Puno je pitanja ostalo nakon brutalnog ubojstva 20-godišnje djevojke u Našicama. I dok tugujuća obitelj priprema pogreb 20-godišnje Jelene, njezin krvnik i dalje je, nakon što je pokušao samoubojstvo skokom s pet metara visokog nadvožnjaka na prugu, u bolesničkoj sobi našičke bolnice, pod danonoćnim nadzorom policije. Ondje čeka na operaciju zbog prijeloma ekstremiteta i zdjelice, te oporavak.

Dva dana nakon zločina koji našički kraj ne pamti, mnogi se pitaju je li se ubojstvo moglo spriječiti. Kako smo pisali od trenutka saznanja za ubojstvo, Jelena i 24-godišnjak iz Velimirovca na Božić su prekinuli trogodišnju vezu, i tada počinje gotovo svakodnevno slanje poruka preko SMS-a i društvenih mreža, pa i telefonski pozivi 24-godišnjaka 20-godišnjoj djevojci. Nije se mirio s prekidom veze, slao je poruke i nazivao djevojku misleći da će se pomiriti. Neke od poruka bile su i prjeteće, no policija do trenutka poziva da je u travi u Aleji lipa u Našicama pronađeno okrvaljeno beživotno tijelo djevojke za te prijetnje nije znala...

- Ako šutimo o zlu, ono buja. Kad-tad bilo koji građanin može postati njegovom žrtvom, i to ne treba zanemariti. Policiju se može obavijestiti telefonom na dežurni broj 192 ili na telefonski broj najbliže policijske postaje. Osoba može ostati i anonimna, što ovisi o načinu prijave, odnosno ako se nadležnoj policijskoj upravi/postaji osoba obraća pismeno, sama odlučuje hoće li navesti svoje podatke, a ako osobno dođe u upravu/postaju, navodi i svoje podatke te se obavijest o kaznenom djelu unosi u zapisnik. Treća je mogućnost da se obavijesti najbliži policajac. To su situacije kada je potrebno u najkraćem roku pokrenuti službene mehanizme za sprječavanja daljnjeg zla, da osiguraju dokaze o počinjenom kaznenom djelu i da identificiraju počinitelja kaznenog djela ili osobu za koju se osnovano sumnja da je odgovorna za djelo - poručuju iz policije.

Porazan je podatak da čak 60 djevojaka i žena ne prijavljuje online nasilje, što upućuje na potrebu većeg razumijevanja, podrške i empatije prema žrtvama, kako od institucija koje im trebaju pružiti viši stupanj zaštite, tako i u užem krugu prijatelja, obitelji i zajednice. M.Bugarić
PSIHIČKO NASILJE TRAJALO MJESECIMA
Na žalost, policija u slučaju iz Našica nije stigla reagirati na vrijeme, a psihičko nasilje 24-godišnjaka zbog prekida veze trajalo je punih pet mjeseci, sve do brutalnog zločina. Mladić nije bio u policijskim evidencijama do tada. Svoju riječ u ovom slučaju idućih mjeseci svakako će dati i sudski vještaci psihijatrijske struke, koji će 24-godišnjaka vještačiti da se pokuša doznati u kakvom je psihičkom stanju bio prije, ali i u vrijeme ubojstva. Sve to neće vratiti život 20-godišnje djevojke, no može biti pouka svim budućim žrtvama online nasilja da reagiraju na vrijeme i sve prijetnje, bez razmišljanja, prijave policiji. Možda se zločin spriječi.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike