Regija
ANALIZA APLIKACIJE OTVORENI PRORAČUN

VSŽ je pri vrhu po ulaganju - u 2022. više od 383 milijuna
Objavljeno 24. svibnja, 2022.
VINKOVCI



Prema podacima iz aplikacije Otvoreni proračun Sisačko-moslavačka županija za investicije ove, 2022. godine planira u proračunu izdvojiti 753,2 milijuna kuna, što je po stanovniku 4368 kuna, i po tome prednjači među hrvatskim županijama, ponajviše zbog nastavka obnove nakon potresa, zbog čega će i biti najveće gradilište. Doduše, Grad Zagreb, koji ima i status županije, ove godine u investicije planira uložiti čak 1,67 milijardi kuna, ili 2116 kuna po stanovniku, što ga stavlja na prvo mjestu po apsolutnim iznosima za investicije, ali po izdvajanjima po stanovniku na trećem je mjestu, iza Vukovarsko-srijemske županije, koja za investicije planira izdvojiti 383,7 milijuna kuna, odnosno 2137 kuna po stanovniku. U top-pet su, uz ove dvije županije i Grad Zagreb, još Osječko-baranjska, Varaždinska i Brodsko-posavska županija. Visina izdvajanja za investicije posljednjih je godina u najvećoj mjeri povezana s planiranim sredstvima povučenim iz EU-a za kapitalne projekte, pojašnjava Otvoreni proračun.



Približno deset milijuna manje od najistočnije županije, 373 milijuna kuna u ovoj godini planira izdvojiti Osječko-baranjska županija, Varaždinska 330,7 milijuna ili 1879 kuna po stanovniku.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji niz je investicijskih projekata - od navodnjavanja, Drvnotehnološkog te Agrotehnološkog centra do Regionalnog centra za digitalizaciju i razvoj i još niz projekata za koje se uvelike računa i na sufinanciranje iz EU fondova.

S gradnjom bi trebao početi Panonski centar za primjenu digitalnih tehnologija u poljoprivrednom, šumarskom, vodnogospodarskom, komunalnom sektoru i sektoru očuvanja okoliša u Vinkovcima. Naglasak će biti na istraživanjima koja se odnose na implementaciju novih tehnologija u navedenim sektorima, s ciljem doprinosa razvoju same proizvodnje i povećanja konkurentnosti i održivosti poljoprivrednih proizvođača. Nakon izrade projektno-tehničke dokumentacije s projektom u Drenovcima kreće i izgradnja i opremanje prvog Centra za preradu GMO free soje u Hrvatskoj. Plan je i početak gradnje Regionalne klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačom, koji se zajednički provodi s Virovitičko-podravskom županijom, Gradom Otokom i Općinom Čađavica u poduzetničkoj zoni u Otoku, a koja će biti kapaciteta klanja 6000 svinja, 5000 goveda i 3000 ovaca na godišnjoj razini.

Agrotehnološki centar za skladištenje i doradu povrtlarskih i voćarskih kultura koji se gradi u Cerni, a vrijedan je 34,5 milijuna kuna, osigurat će logističku infrastrukturu koja će proizvođačima omogućiti bolje uvjete poslovanja. Poslovanje Centra bit će utemeljeno na izgrađenim logističkim kapacitetima, ponajprije hladnjačama za skladištenje i čuvanje voća i povrća te pratećih objekata za prihvat, sortiranje, pakiranje i daljnju distribuciju svježeg voća i povrća.

Nastavlja se i gradnja Drvno-tehnološkog centra u poduzetničkoj zoni Ambarine u Gradištu, vrijednog 25 milijuna kuna, koji će biti opremljen vrhunskom opremom za potrebe drvnog sektora - 3D dizajn, oprema za pripremu, obradu i testiranje kvalitete drva.

Miroslav Flego
3D tehnologije, CNC stroj, sušionica...
Drvno-tehnološki centar opremljen je naprednim 3D tehnologijama za razvoj novih proizvoda, modernim CNC strojem za izradu prototipa, alatima za tvorničku kontrolu kvalitete, sušionicom, eksperimentalnom sušionicom i kotlovnicom na biomasu i za cilj ima poboljšati poslovanje i unaprijediti poslovno okruženje u drvnoprerađivačkom sektoru, pridonijeti zaštiti okoliša i održivom razvoju.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike