Regija
I DALJE BLAGI RAST OBRTNIŠTVA

Unatoč i do pet puta većim računima za plin, svi nastavili rad
Objavljeno 24. svibnja, 2022.
U Đakovštini 1091 obrt. Nakon partnerstva s HEP-om o cijeni struje za obrtnike HOK ga želi i za plin
ĐAKOVO



Nastavlja se, istina, blagi, porast broja obrta pri Udruženju obrtnika Đakovo, velikim poskupljenjima energenata – plina, struje, i drugih inputa u poslovanju - usprkos.



Prema riječima tajnika Udruženja Marka Milkovića, na kraju prethodnog mjeseca pri njemu je ukupno 1091 obrt, a, usporedbe radi, na kraju 2021. godine bilo ih je 1088, što je povećanje za tri obrta. Krajem prošle godine obrtništvo Đakovštine zapošljavalo je 2540, a obrti na području grada i prigradskog prstena 1900 osoba, čime je obrtništvo i dalje najveći poslodavac u kraju. S najnovijim brojem obrta, njih 1091, obrtništvo se u Đakovštini najviše dosad približilo godinama željenom staru, predrecesijskom broju od njih oko 1100, koliko ih je bilo do recesijske 2008. godine. Praćeno po cehovima, proizvodnja je u međuvremenu pala za jedan obrt, usluge su se povećale za dva, ugostiteljstvo se povećalo za jedan, trgovina je pala za jedan obrt, prijevoz se povećao za jedan, a ceh građevinarstva narastao za dva obrta, čime taj sektor i dalje bilježi stalni rast. Intelektualne usluge povećale su se za jedan obrt, a u cehu poljoprivrede u posljednje vrijeme nema promjena.

I đakovački obrtnici matičnom udruženju najviše se žale na enormna povećanja računa za plin.

– Računi za plin otišli su gore gotovo 500 posto. Mi smo imali plin oko četiri kune, a sada je on nešto više od 17 kuna po kubičnom metru. Struja je, podsjetimo, otišla gore od 1. travnja, no Hrvatska obrtnička komora (HOK) ima partnerski odnos s Hrvatskom elektroprivredom i svi koji su potpisali ugovore s HEP-om na to ime imaju zajamčeno da se dvije godine njezine cijene neće mijenjati. Cijena jest nešto viša nego prije, ali bi bila i dvostruko viša da nije tog partnerskog odnosa, ugovora i HEP-ova jamstva. Cijena joj je otišla gore za kunu po kilovatu, no otišla bi gore i za gotovo dvije kune da nije tih ugovora. Na tragu toga, sada Komora traži partnerski odnos i za cijenu plina, no njegovih je distributera više, pa je i pregovora na više strana. Za građanstvo je struja otišla 9,5, a plin 16-17 posto, a za pravne osobe on je poskupio i četiri-pet puta. Negodovanja na to dakako ima, no dosad nitko nije stavio ključ u bravu izričito zbog poskupljenja plina i ostaloga - kaže Milković.

I dalje se poseže za mjerom samozapošljavanja, čiji iznos sada ide i do 120.000 kuna, no obvezni rad sada je uza nj dvije godine, a Milković ističe i novost prema kojoj se dodijeljeni iznos više ne mora u stopostotnom iznosu potrošiti samo za nabavu opreme i drugoga za rad, te tako pravdati, nego je to sada samo 15 posto iznosa. Time će, dodajmo, na svojevrsnu provjeru doći financijska samodisciplina korisnika tih državnih sredstava. Udruženje obrtnika dosad je informativne sastanke o obrtništvu i učlanjenju provelo u pet od devet općina Đakovštine. Brojem obrta među njima prednjače Semeljci sa 65 obrta, Drenje s 39, Viškovci s 29, Satnica Đakovačka s 27, Strizivojna s 26, Punitovci s 25, Gorjani s 22, Trnava s 10, a Levanjska Varoš ima samo pet obrta.

Inače, Udruženje obrtnika Đakovo po broju obrta drugo je, nakon Osijeka, u Osječko-baranjskoj županiji. Na njezinu je području, rekao je proteklog vikenda u Đakovu na svečanoj akademiji u povodu 135 godina Srednje strukovne škole Antuna Horvata, koja obrazuje za mnoga strukovna zanimanja, predsjednik Obrtničke komore OBŽ-a i potpredsjednik HOK-a Darko Knežević, 5200 obrta, s 12.200 zaposlenih. U Hrvatskoj je u ovom trenutku 95.000 obrta, s 200.000 zaposlenih.

Suzana Župan
Izborna godina za Udruženje obrtnika Đakovo
Za Udruženje obrtnika Đakovo 2022. izborna je godina. Prema riječima njegova tajnika Marka Milkovića, izborne su aktivnosti u rujnu. Prvi su izbori po cehovima Udruženja obrtnika Đakovo, a predsjednici cehova automatizmom su članovi Upravnog odbora Udruženja i recipročno biraju u Skupštinu Udruženja obrtnika Đakovo. Konstituirajuća sjednica, najavljuje tajnik Milković, bit će 21. rujna.

Možda ste propustili...

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

Najčitanije iz rubrike