Novosti
TROŠKOVNI PRITISCI NA GOSPODARSTVO

ECB: Moguć rast kamatnih stopa
Objavljeno 24. svibnja, 2022.
Europska središnja banka (ECB) nakon podosta godina ide prema povećanju kamatnih stopa, naznačila je u ponedjeljak njezina predsjednica Christine Lagarde. “Kraj ECB-ova programa kupnje imovine - osmišljenog kao potpore za gospodarski rast eurozone - može se očekivati ​​nakon srpnja”, napisala je Lagarde u službenom blogu. “Očekujem da će netokupnja u okviru APP-a (programa kupnje imovine) završiti početkom trećeg tromjesečja. To bi nam omogućilo podizanje stope na našem sastanku u srpnju”, napisala je. “Na temelju trenutačnih procjena, vjerojatno ćemo biti u poziciji da iziđemo iz negativnih kamatnih stopa do kraja trećeg tromjesečja”, napisala je.

Trenutačno je ključna depozitna stopa središnje banke na minus 0,5 posto. Glavna stopa refinanciranja je na nuli. Lagarde je navela da joj je glavni čimbenik razmišljanja bila inflacija, koja je u eurozoni nedavno porasla na rekordnih 7,4 posto. Daljnji porast stope ovisit će o izgledima inflacije, rekla je, upozoravajući da se tempo i ukupni opseg prilagodbe ne mogu unaprijed odrediti. “Rat Rusije i Ukrajine mogao bi se pokazati kao prijelomnom točkom za hiperglobalizaciju, izazivajući da geopolitika postane važniji čimbenik za strukturu globalnih lanaca opskrbe”, komentirala je čelnica ECB-a. “Zbog toga bi lanci opskrbe postali manje učinkoviti i, tijekom tranzicije, stvarali trajnije troškovne pritiske na gospodarstvo”, rekla je Lagarde.

Podsjetimo da je direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović prošli tjedan izjavio kako se ne očekuje ekstremno veliki rast kamatnih stopa, nego onaj koji većina građana može podnijeti, a građanima preporučuje analizu rata i razgovore s bankama o mogućem fiksiranju kamatne stope na određeno razdoblje. H/D.Pav.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana