Autoglas
VIRUS JE OKOVAO ŠANGAJ

Imaju 25 milijuna ljudi, a u travnju prodali 0 auta!
Objavljeno 24. svibnja, 2022.
Restrikcije zbog COVID-a imale su utjecaj na lokalno tržište auta - svi trgovci su zatvoreni

Šangaj, najveće metropolitansko područje u Kini, dom za 25 milijuna stanovnika, već je osam tjedana pod strogim mjerama izolacije dok je Kina nastavila sa svojim strogim mjerama kontrole pandemije, što se snažno odrazilo na gospodarstvo. Vlasti su naredile ljudima da ostanu kod kuće i zatvorile mnoge tvrtke dok pokušavaju suzbiti najgoru epidemiju COVID-a u gradu.Iako su tamošnje vlasti prošli tjedan najavile da će dopustiti "nisku razinu aktivnosti" u nekim područjima, brojni stanovnici rekli su za CNN da im nije bilo dopušteno izlaziti izvan svojih stambenih kompleksa. Restrikcije zbog COVID-a imale su ozbiljan utjecaj na lokalno tržište automobila – gotovo svi trgovci su zatvoreni, a prodaja uopće nije zabilježena, navodi se u priopćenju šangajskog udruženja trgovaca automobila objavljenom prošli tjedan. Ukupno, u usporedbi s ožujkom, kineska prodaja automobila je u travnju pala za čak 46 %.

Bila je to najgora prodaja u travnju u desetljeću, objavilo je Kinesko udruženje proizvođača automobila. Kina je uvela stroga ograničenja jer se bori s najvećom epidemijom COVID-a u više od dvije godine. Više od 30 gradova u Kini je pod potpunim ili djelomičnim zatvaranjem, što pogađa do 187 milijuna ljudi diljem zemlje. Šangaj je iznimno važan za kinesku automobilsku industriju. Grad je na prvom mjestu u ukupnoj prodaji automobila - u Šangaju je prošle godine prodano oko 736.700 novih vozila, najviše među svim kineskim gradovima, prema statistikama glavnog regulatora osiguranja u zemlji. To je također veliko proizvodno središte, dom proizvođača automobila kao što su Tesla i Volkswagen, kao i glavnih dobavljača dijelova kao što su Bosch i ZF Group.

Unatoč lokalnoj proizvodnji, snažan pad prodaje bilježe veliki proizvođači, od kojih neki nude i potpunu online uslugu. Lockdown na kineski način je očito jači. Teslina prodaja u Kini u travnju je pala za 98 posto u odnosu prema prethodni mjesec, dok je proizvodnja u tvornici u Šangaju također pala - za 81 %.

To je snažan zaokret za američkog proizvođača automobila nakon snažnog početka godine u Kini. Toyota je prošlog tjedna priopćila da je obustavila rad 14 proizvodnih linija u osam tvornica u Japanu, zbog nestašice dijelova koja je rezultat zatvaranja u Šangaju.


Mato Pavličević
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana