Regija
ZAŠTITA PRIRODE I BIOLOŠKA RAZNOLIKOST

Edukacija o invazivnim
vrstama i zaštiti prirode
Objavljeno 23. svibnja, 2022.

NOSKOVCI - Jučer (u nedjelju) obilježen je Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj i Međunarodni dan biološke raznolikosti, koji su proglasili Ujedinjeni narodi 1993. godine, kako bi ukazali na veliku ulogu koju biološka raznolikost ima u održivom razvoju, a obilježava se svake godine kao spomen na 22. svibnja 1992., datum usvajanja teksta Konvencije o biološkoj raznolikosti.


Ovi su značajni datumi ove godine obilježeni pod sloganom „Gradimo zajedničku budućnost za sve što živi” (Building a shared future for all life).

Prema riječima ravnateljice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije Tatjane Arnold Sabo, ove godine ta ustanova obilježila je Dan zaštite prirode u Hrvatskoj i Međunarodni dan biološke raznolikosti uključivanjem u veliku europsku akciju „Alien CSI Bioblitz 2022“. Riječ je o akciji koja se od 20.-22. svibnja 2022. godine provodila  na području Europe, a cilj joj je bio edukacija građanstva o invazivnim vrstama te aktivno uključivanje javnosti u teme vezane za zaštitu prirode. Akcija je u Virovitičko-podravskoj županiji provedena u petak, 20. svibnja, na području općina Čađavica i Sopje, gdje je uz rijeku Dravu evidentirana strana invazivna vrsta prava svilenica (Asclepias syriaca).“ To je višegodišnja biljka koja naraste i do dva metra visine, a poznata je kao „cigansko perje“.
Uz djelatnike Javne ustanove i volontere, u akciji su sudjelovali i djelatnici Upravnog odjela za graditeljstvo, zaštitu okoliša i imovinsko-pravne poslove VPŽ, kao i djelatnici Razvojne agencije Vidra i Poduzetničkog inkubatora VPŽ.

Nakon kratke edukacije o pravoj svilenici u Posjetiteljskom centru Dravska priča u Noskovcima i instaliranja mobilne aplikacije 'Invazivne vrste u Hrvatskoj', pomoću koje se vrši evidencija invazivnih stranih vrsta, sudionici  su se uputili na teren biciklima, kako bi i na taj način doprinijeli očuvanju biološke raznolikosti područja.

Petar Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike