Mozaik
NASTAVAK SVEMIRSKE UTRKE

Starliner Boeinga uspio se spojiti s postajom u orbiti
Objavljeno 23. svibnja, 2022.
Sve se više američkih kompanija odlučuje na let raketama do Međunarodne svemirske postaje

Nova Boeingova kapsula Starliner bez posade spustila se na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) nakon uspješnog testnog leta koji treba potvrditi da je sposobna preuzeti zadaću prijevoza astronauta i zaliha do ISS-a. Nakon cjelodnevnog leta brod bez posade usidrio se oko 400 kilometara iznad Zemlje. Prenosio je oko 225 kilograma NASA-ina tereta i opreme za posadu te više od 130 kilograma Boeingova tereta.Uspješan let bio je test za Starliner, koji se našao u krizi. Zbog niza problema projekt je počeo dvije godine kasnije nego što je planirano. Boeing planira koristiti Starliner za prijevoz astronauta na ISS, kao alternativa SpaceX-ovoj kapsuli "Crew dragon". Starliner je letjelica nove generacije za djelomično višestruku upotrebu koja se sastoji od ponovno iskoristive kapsule za posadu i servisnog modula koji će biti raketno lansirani. Jednom kad postane certificirana, prevozit će do četiri člana posade do postaje.

Svemirska letjelica izvorno je trebala poletjeti do postaje u srpnju 2021., no misija je bila odgođena najprije zbog problema koji su se pojavili nakon dolaska ruskog istraživačkog modula Nauka, a potom i zbog problema sa Starlinerovim pogonskim sustavom. Američka tvrtka za avijaciju i zračni prostor razvila je i izgradila Starliner za NASA-u. U prvom testnom letu u prosincu 2019. letjelica nije uspjela doći do Međunarodne svemirske postaje, djelomično zbog problema s automatskim paljenjem. U kapsuli je lansirana lutka, nazvana Rosie, koja sjedi za komandama. Opremljena je s petnaestak senzora koji prikupljaju informacije o kretanjima. Kapsula bi trebala ostati od četiri do pet dana priključena za svemirsku postaju prije nego što se oslobodi za povratak na Zemlju, a predviđeno je njezino spuštanje uz padobrane u pustinji White Sands u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko.

Bude li misija uspješna, NASA će biti korak bliže u ostvarenju svog plana da Starliner postane pouzdano sredstvo za prijevoz astronauta na ISS i njihov povratak na Zemlju. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PANONSKA JEZERA, JEDINSTVENI SVJETSKI FENOMEN

Tuzlanska slana jezera
iz godine u godinu
privlače sve više turista

2

U SUBOTU, 2. SRPNJA, U 21 SAT, NA TRGU VATROSLAVA LISINSKOG

Počinje Osječko ljeto kulture

3

FESTIVAL UMJETNIČKE TAMBURAŠKE GLAZBE

400 glazbenika izvelo 50 skladbi za tamburu