Svijet
PORUKA UKRAJINSKIH ČELNIKA

Dok traje ofenziva u Donbasu - nema ustupaka za Rusiju
Objavljeno 22. svibnja, 2022.
”Rat neće prestati nakon ustupaka, samo će biti stavljen u mirovanje. Započet će novu ofenzivu”

Ukrajina je isključila mogućnost primirja ili ustupaka Rusiji, koja je pojačala napade u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas.Rusija vodi veliku ofenzivu u Luhansku, jednoj od dvije pokrajine u Donbasu, nakon što je ugušila nekoliko tjedana dug otpor posljednjih ukrajinskih boraca u strateškom jugoistočnom gradu Mariupolju. Separatisti, koje podržava Rusija, upravljali su velikim dijelom teritorija u Luhansku i susjednoj Doneckoj oblasti prije početka invazije 24. veljače, no Moskva želi zauzeti i preostali dio Donbasa. "Situacija u Donbasu je izuzetno teška", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij. Ruska vojska pokušava napasti gradove Slovjansk i Severodoneck, no ukrajinske snage zaustavljaju njihov napredak, dodao je. Njegov savjetnik Mihajlo Podoljak isključio je mogućnost da Ukrajina pristane na primirje i rekao da Kijev neće prihvatiti nikakav sporazum s Moskvom koji bi uključivao predaju teritorija. Ustupci bi se Ukrajini obili o glavu jer bi Rusija još snažnije udarila nakon bilo kakve stanke u ratovanju, rekao je. "Rat neće prestati (nakon ustupaka). Samo će biti stavljen u mirovanje na neko vrijeme. Započet će novu ofenzivu, još krvaviju i veću", rekao je Podoljak u intervjuu za Reuters.

Američki ministar obrane Lloyd Austin i talijanski premijer Mario Draghi nedavno su pozvali obje strane na primirje. Kraj borbi u Mariupolju pruža ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu rijetku pobjedu nakon niza zastoja u gotovo tri mjeseca sukoba. Potpuna kontrola nad Mariupoljom znači i kontrolu nad cestovnom rutom koja Rusiju i istočna područja Ukrajine pod kontrolom proruskih separatista povezuje s poluotokom Krimom.

Ukrajinske snage u pokrajinama Luhansku i Donecku, kojima upravljaju separatisti, rekle su u subotu da su odbile devet napada unutar 24 sata. Ruske snage koriste se zrakoplovima, topništvom, raketama... duž cijele bojišnice. Uništile su most na rijeci Siverskij Donec između Severodonecka i Lisičanska, rekao je guverner provincije Luhansk Serhij Gajdaj. Severodoneck i Lisičansk čine istočni dio džepa pod kontrolom Ukrajinaca, koji Rusija pokušava osvojiti od sredine travnja, nakon neuspješnog pokušaja osvajanja Kijeva.

Zapadne države intenzivirale su slanje vojne pomoći. Američki predsjednik Joe Biden u subotu je odobrio vojnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć za Ukrajinu u vrijednosti od gotovo 40 milijardi dolara. Moskva tvrdi da zapadne sankcije i slanje oružja Kijevu čine "rat preko posrednika" koji u Ukrajini vode SAD-a i njegovi saveznici.

Dijana Pavlović
PUTIN POKUŠAVA PROUZROČITI GLAD
Ruski predsjednik Vladimir Putin namjerno pokušava izazvati glad na Bliskom istoku i u Africi, smatra bivši njemački veleposlanik u Rusiji Rüdiger von Fritsch. Cilj Kremlja je destabilizirati Europu masovnim priljevom izbjeglica, rekao je za nedjeljno izdanje njemačkih novina Tagesspiegel. “Putinova je zamisao da će nakon kolapsa izvoza žitarica iz Ukrajine, gladni ljudi bježati iz svojih domova i krenuti put Europe poput milijuna Sirijaca koji su bježali od užasa rata”, rekao je von Fritsch. Zbog toga Rusija sprječava izvoz žita iz Ukrajne i granatira njezina skladišta žita, dodao je. “S novim priljevom izbjeglica (Rusija) želi destabilizirati Europu i povećati politički pritisak tako da zapadne države odustanu od svog čvrstog stava prema Rusiji”, objasnio je.

Možda ste propustili...