Novosti
HRVATSKA DAJE ČVRSTU POTPORU MULTILATERALIZMU

Trideseta obljetnica članstva u UN-u
Objavljeno 22. svibnja, 2022.
Obilježava se 30. godišnjica članstva Hrvatske u Ujedinjenim narodima, a članstvom u toj međunarodnoj organizaciji kulminirao je proces međunarodnog priznanja samostalnosti i ponovne uspostave hrvatske suverenosti i državnosti, priopćilo je u nedjelju Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. MVEP je podsjetio da je prvih godina članstva "prioritet hrvatskih diplomatskih napora u UN-u bio što ranije okončanje velikosrpske agresije, potvrda i obrana međunarodno priznatih granica RH, zbrinjavanje stotina tisuća hrvatskih prognanika i izbjeglica iz BiH te osiguranje mirne reintegracije okupiranih područja". Slijedila je afirmacija Hrvatske na svjetskoj političkoj sceni aktivnim djelovanjem u brojnim tijelima UN-a. "Hrvatska je bila nestalnom članicom Vijeća sigurnosti, krovnog tijela UN-a za očuvanje svjetskog mira i sigurnosti, zatim Gospodarskog i socijalnog vijeća, Vijeća za ljudska prava, Komisije za izgradnju mira te brojnih drugih tijela. Posebno priznat i vrijedan doprinos mirovnim operacijama UN-a diljem svijeta dali su pripadnici Oružanih snaga RH, hrvatski policajci i diplomati", dodaje se. Hrvatska se u tom kontekstu "pretvorila u izvoznicu mira i sigurnosti".



Od početka 2022. Hrvatska je ponovno članica Gospodarskog i socijalnog vijeća, za razdoblje 2022. - 2024. godine. Promovirat će koncept "Jedno zdravlje" i povezanost zdravlja ljudi, životinja i bilja, kao i okoliša i ostalih relevantnih sektora u sprječavanju budućih pandemija i otklanjanju štetnih posljedica te ugroze, ističe se u priopćenju.



MVEP ističe da globalni izazovi današnjice zahtijevaju "zajednički pristup i napore". "U svojim aktivnostima Hrvatska daje čvrstu potporu multilateralizmu kao obliku globalne suradnje s uređenim međunarodnim odnosima između država uspostavljenima na pravilima i međusobnom uvažavanju te poštovanju temeljnih načela na kojima je uspostavljen UN – međunarodnom pravu, miru, sigurnosti, vladavini prava te zaštiti ljudskih prava i sloboda." H
Možda ste propustili...