Novosti
ENERGETSKO ČVORIŠTE

Dekanić: Plan Europske komisije otvara Hrvatskoj veliku razvojnu priliku
Objavljeno 23. svibnja, 2022.
Planom Europske komisije da Janaf postane strateški europski naftovod i da se proširi kapacitet krčkog LNG terminala Hrvatska ima priliku postati energetsko čvorište ovog dijela Europe, dobiva veliku razvojnu, energetsku i trgovačku priliku i bilo bi dobro da je iskoristi, ističe umirovljeni sveučilišni profesor i energetski stručnjak Igor Dekanić.

Europska komisija je, naime, 18. svibnja predstavila plan "REPowerEU", svoj odgovor na poremećaje koje je ruska invazija na Ukrajinu izazvala na globalnom energetskom tržištu. Nedavni prekidi opskrbe Bugarske i Poljske plinom dodatni je dokaz potrebe da se hitno riješi problem nepouzdanosti opskrbe energijom iz Rusije. U dokumentu "REPowerEU" stoji kako je preobrazba europskog energetskog sustava hitna zbog dvaju razloga: da bi prestala ovisnost EU-a o ruskim fosilnim gorivima, koja se upotrebljavaju kao ekonomsko i političko oružje i koja europske porezne obveznike stoje gotovo 100 milijardi eura na godinu, te da bismo se uhvatili u koštac s problemom klimatske krize. "Istraživanje je pokazalo kako 85 posto Europljana smatra da bi radi potpore Ukrajini EU trebao što prije smanjiti svoju ovisnost o ruskom plinu i nafti. Mjere iz plana ‘REPowerEU‘ mogu biti odgovor na tu ambiciju", navodi EK.

Za ostvarenje ciljeva plana "REPowerEU" potrebna su do 2027. dodatna ulaganja od 210 milijardi eura, no to je samo akontacija za neovisnost i sigurnost. S druge strane, smanjenjem uvoza ruskih fosilnih goriva države EU-a mogu uštedjeti gotovo 100 milijardi eura na godinu. Ta su ulaganja nužna i u privatnom i u javnom sektoru. Također, za potporu planu "REPowerEU" već je dostupno 225 milijardi eura u zajmovima u okviru Mehanizma za oporavak i otpornost. Dio tog kolača trebala bi dobiti i Hrvatska. Naftovod Janaf bi, naime, trebao dobiti bitno veću ulogu nego što je ima danas, a trebali bi biti prošireni i kapaciteti krčkog LNG terminala.

"Ovim planom EK-a Hrvatska dobiva priliku da postane energetsko čvorište u ovom dijelu Europe i time valorizira svoj geografski položaj. Hrvatska će, ponavljam, postati čvorište energetske trgovine juga Europe. Dobro je za nas što smo uvršteni u strateške projekte EU-a", rekao je za Hinu umirovljeni sveučilišni profesor i energetski stručnjak Igor Dekanić. To su iznimno dobre vijesti za Hrvatsku, kaže Dekanić, dodajući da planovima EK-a Janaf napokon postaje ono što je trebao biti prije 40-ak godina - dobavni pravac za više država. Prema njemu, bitno je i što se otvara mogućnost da se europskim sredstvima financira daljnji razvoj Janafa. Ističe kako će istraživanja pokazati hoće li se, vezano uz Janaf, dograditi postojeći naftovodni sustav gradnjom još jedne cijevi ili će se ići na povećanje kapaciteta pumpi. U svakom slučaju, naglašava, radi se o velikim ulaganjima.

Budući da je stvar u začetku, slična se pitanja postavljaju i za proširenje kapaciteta LNG terminala na Krku. "Sve ovisi o studiji izvedivosti. Moguća je i gradnja stacionarnog terminala, ali i još jednog pokretnog. To su projekti koji traju godinama i jako su skupi", kaže Dekanić. H
POZIV NA ŠTEDNJU
U energetskom razvojnom planu EK-a naglašava se i da je štednja energije najbrži i najjeftiniji način za rješavanje energetske krize i smanjenje računa. Komisija je predložila poboljšanje dugoročnih mjera energetske učinkovitosti. “Štednja energije pomoći će nam da se pripremimo za moguće izazove sljedeće zime”, navodi se u dokumentu EK-a. Stoga je Komisija objavila i “Komunikaciju EU-a o štednji energije”, u kojoj govori o kratkoročnim promjenama ponašanja kojima bi se potražnja za plinom i naftom mogla smanjiti za pet posto te potiče države članice da komunikacijske kampanje usmjere na kućanstva i industriju.