Osijek
ČIŠĆENJE BAJERA NA JUGU 2

Izviđači i Crveni križ uklonili otpad oko Južnog jezera
Objavljeno 23. svibnja, 2022.
Na neprestanom udaru huligana je izviđački kamp na obali jezera, uređen prije šest godina

Neki Osječani imaju lošu naviku da krupni otpad poput stare perilice ili hrđavog fiće krišom bace u bajer na Jugu 2, poput kakvih divljaka i primitivaca. Srećom, postoje ljudi koji su spremni odvojiti više puta godišnje nekoliko sati svog slobodnog vrijeme kako bi počistili svakojaki otpad uz obale ovog umjetnog jezera i zelene oaze na rubu grada koja okuplja ljubitelje prirode svih dobi.



U subotu dopodne susreli smo pedesetak volontera koji su navukli gumene zaštitne rukavice i krenuli prikupljati sve ono što nesavjesni građani ostavljaju za sobom, mahom plastični otpad i staklene boce. Ovu akciju zajednički su organizirali Udruga izviđača Slavonski hrast i Gradska organizacija Crvenog križa Osijek.


- Naši izviđači stalno su angažirani na ovom bajeru. Više puta godišnje organiziramo slične aktivnosti jer su izviđači s predstavnicima Gradske četvrti zaključili kako je ovo pravo mjesto koje zaslužuje da se njemu pokloni posebna pozornost. Zato smo današnju aktivnost nazvali “Djelić prirode u našem susjedstvu”. Želimo da ovaj bajer i prostor oko njega bude što moguće ljepši, uredniji i očuvaniji. Nažalost, ne misle svi tako, zbog čega uvijek ima posla. Izviđači ovaj put u suradnji s Crvenim križem provode današnju akciju čišćenja kako bi dali svoj doprinos kvaliteti života na području Gradske četvrti Jug 2. Izviđači su uvijek spremni sudjelovati u ovakvim aktivnostima. Mi smo na ovom poluotoku koji se nalazi ispred nas na bajeru uredili svoj izviđački park prije šest godina koji, nažalost, trpi stalnu devastaciju, ali uporni smo i neumorni. Što god nam (huligani) pokidaju, mi popravimo jer želimo doista da ovo bude mjesto okupljanja svih građana koji dolaze ovamo - rekao nam je Zorislav Babić, tajnik Izviđačke udruge “Slavonski hrast”.

Draško Celing
ŠARAN I AMUR U JEZERU

Prema riječima Adama Šoltića iz Crvenog križa, ovo je prvi put da ova organizacija sudjeluje u akciji čišćenja u Osijeku. Osim izviđača i umirovljenika, svoj obol dali su i ostali građani te djelatnici Unikoma. Aktivisti su dobili upute kako da izbjegnu ozljede prilikom prikupljanja polupanog stakla. Susreli smo mlade izviđače Leonu Lišnić i Davida Kovača, koji su nam rekli kako se rado odazivaju na ovakve akcije. Tako smo čuli od ribiča kako je bajer na Jugu 2 ili Južno jezero, kako se još zove, bogat šaranom i amurom, a mogu se još uloviti smuđ i som. Prije nego što je očišćen, bajer je bio smetište.



 

Najčitanije iz rubrike