Regija
SŠ STJEPANA SULIMANCA PITOMAČA

Počeli bez odvijača, a danas imaju sve
Objavljeno 22. svibnja, 2022.
Rujna 2014. Pitomača je dobila najmoderniju srednju školu u ovom dijelu Hrvatske. Stajala je 20 milijuna kuna, financirali su ju Virovitičko-podravska županija i Općina Pitomača. Danas, osam godina poslije, Srednja škola Stjepana Sulimanca u Pitomači je "space shuttle" po uvjetima koje nudi učenicima. U posljednjih deset godina sudjelovali su u projektima teškima više od 100 milijuna kuna. Trenutačno su partneri u Regionalnom centru kompetentnosti "Panonika", čiji je nositelj Poljoprivredno-prehrambena škola Požega. I u sklopu tog projekta učenici i učitelji zajedničkim su snagama postavljali opremu i uštedjeli školi 150.000 kuna. No to je samo maleni dio onoga što se moglo čuti na Danima otvorenih vrata Srednje škole Stjepana Sulimanca u Pitomači.

Ravnatelj škole Josip Ivoš ponosno je proveo sudionike kroz školu, od modernih praktikuma do "vinskog podruma", koji služi za osposobljavanje sommeliera.

- Mi smo u posljednjih deset godina povukli deset milijuna kuna samo opreme kojom se koriste naši učenici. Najvećim dijelom to su europska sredstva, no veliku potporu pružaju nam resorna ministarstva, Virovitičko-podravska županija, Općina Pitomača. Osim njih, imamo potpisane ugovore s 40 tvrtki kojima smo partneri u razvoju - kazao je Ivoš.

Primjerice, jedna od njih, Agroservis poljoprivreda, svoje proizvode daje školi, a potom ih njezini učenici testiraju, dajući savjete i prijedloge za njihovo poboljšanje.

- To je domaći proizvod, tu iz naše županije. Imamo i pčelare i vinare. Imamo svoj med i svoje vino, imamo i sušaru za kamilicu. Sušara nije, kao obično, na plin, nego na pelete, čime bitno smanjujemo troškove. Ove ćemo godine osušiti 20 tona kamilice puno jeftinije nego drugi - dodaje ravnatelj.

Imaju i svoj laboratorij, svoje plastenike, velike površine zemlje, gdje najvećim dijelom uzgajaju kamilicu, ali i sve drugo što im je potrebno. Ugostiteljski praktikum im je vrhunski, kuhari redovito osvajaju nagrade. U središtu Pitomače imaju svoj restoran. Kada su startali sa školom, u mehaničarskoj radionici nisu imali odvijač, danas imaju – sve. I kažu, kad nisu imali alat, automehaničari su im bježali s nastave, danas ne izlaze iz učionice...

U svemu im veliku podršku daje Virovitičko-podravska županija. Na danima škole bila je i pročelnica za obrazovanje i demografiju Martina Bunić.

- Ova škola prati trend Virovitičko-podravske županije, koja je jedna od predvodnica hrvatskih županija po povlačenju europskih sredstava. Na svaki projekt, bio on europski ili u domaćim okvirima, škola prijavljuje nove projekte i doista smo ponosni na sve što se u njoj napravilo. I ubuduće ćemo vam biti podrška, i župan Igor Andrović i Virovitičko-podravska županija, te vam želim sretan Dan škole – kazala je Martina Bunić.
Konkurentni: dronovima prate usjeve
- Orijentiramo se i na moderne tehnologije. Dronovima pratimo usjeve, gledamo kako ih zaštiti, dohraniti, a sve uz što manji hod, uz što manje korištenje resursa i rasipanja materijala. Ako želite biti konkurentni, morate pratiti moderne tehnologije. One su budućnost – zaključuje Ivoš.

Srednju školu Stjepana Sulimanca pohađa više od 200 učenika. U holu, kad god zažele, mogu igrati stolni tenis ili šah.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike