Regija
STRIZIVOJNA ZA NOVA RADNA MJESTA

Pašnjak pretvaraju u pet hektara industrijske zone
Objavljeno 23. svibnja, 2022.
Općina prošla na natječaju Ministarstva regionalnog razvoja te je za opremanje zone Strizivojna dobila 3,5 milijuna kuna
STRIZIVOJNA - Bivši seoski pašnjak, kolokvijalno i tu zvan utvar, Općina Strizivojna pretvorit će u istoimenu industrijsku zonu, a za što je prošla na natječaju "Revitalizacija Slavonije, Baranje i Srijema" Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i za njezino osnovno infrastrukturno opremanje dobila 3,5 milijuna kuna.

Ovoj općini, na tromeđi Osječke, Brodske i Vukovarske županija, prva je to gospodarska zona uopće, a interes za pogone u njoj već je, kaže načelnik Josip Jakobović, iskazan - i za proizvodne i uslužne djelatnosti. "Bivši pašnjak površine je osam, no za potrebe industrijske zone Strizivojna bit će pet hektara. I budući investitori prepoznaju prednost položaja naše općine, a to je, osim sjecišta triju županija, i blizina autocesta A3 Zagreb – Velika Kopanica – Lipovac, te A5 Osijek – Đakovo – Svilaj i dalje u BiH, kao i blizina državne ceste od Osijeka preko Đakova prema Slavonskom Brodu, a tu je u neposrednoj blizini i važan željeznički pravac Osijek – Strizivojna, s velikim kolodvorom", nabraja prometne reference buduće industrijske zone Jakobović.

Unutar zone bit će formirano deset čestica sa po 5000 četvornih metara, odnosno sa po 0,5 hektara. Sada je to golo zemljište koje Općina treba opremiti pristupnim cestama, strujom, vodom, plinom. "Sada je to obrađeno poljoprivredno zemljište koje je Općina dala u kratkoročne zakupe na temelju ugovora o privremenom korištenju, zakupu, i svi zakupci informirani su da ono ide u formiranje industrijske zone. U ugovoru sa svakim od njih stoji klauzula da se, kada krenu radovi na opremanju zone, tu povlači poljoprivredna zona", pojašnjava Jakobović. Prvu lopatu Općina želi zabosti što prije, dakako uz vrijeme koje diktira Zakon o javnoj nabavi. "Radimo i urbanistički plan posebno za zonu jer interes nam je što prije ju formirati i ponuditi investitorima. Lokacija joj je izuzetno dobra, svi su prometni i drugi preduvjeti tu za razvijenu industriju", kaže načelnik. Zasad ne otkriva konkretna imena zainteresiranih za otvaranje pogona u prvoj strizivojačkoj industrijskoj zoni, no kaže kako ima i lokalnih imena i onih s područja Đakovštine.

Ukupna vrijednost projekta je 7 milijuna kuna, a na spomenutom natječaju Općina je tražila 5,5 milijuna kuna. Slijedi nastavak inače pomnog praćenja svih natječaja EU-a i naših ministarstava, čijim je sredstavima ova općina dosad izgradila mnogo toga - dječji vrtić, odnedavno on ima i produljeni boravak do 20.30 sati, uređen je park u centru mjesta, tu su i projekti Zaželi i dr.

Najjači gospodarski subjekti u ovom kraju – Strizivojna Hrast s 500 zaposlenih i Bravar-Mont, kaže naš sugovornik, ostat će na postojećim lokacijama. Zahvaljujući njima i drugima, ova općina, s nešto više od 2000 stanovnika, bilježi visoku zaposlenost, a projekcije su da industrijska zona u konačnici može ponuditi od 50 do100 novih radnih mjesta.

Suzana Župan
Ne idu na prihod, nego na zapošljavanje
Osim dobrog prometnog položaja, zona će ponuditi i kupnju zemljišta za kunu po kvadratu. Razlika od 30-ak kuna ide kao de minimis potpora do procijenjene vrijednosti. “Komunalni doprinos isto je 1 kuna. Prvu godinu oslobođenje je od komunalne naknade, a onda ide 75, 50, 25 %, pa nula kuna. Puna naknada ide petu godinu, također praktički simbolična jer ne idemo na prihod od zone, nego da ljudi otvore poslovne objekte i zapošljavaju. Korisnik koji se prijavljuje mora u poslovnom planu navesti što će napraviti i mora ga ispuniti u tri godine”, kaže Jakobović.

Josp Jakobović

općinski načelnik

Industrijska zona Strizivojna formira se u blizini dviju autocesta, državne ceste i željezničkog pravca Osijek - Strizivojna, te u konačnici treba omogućiti otvaranje i do 100 radnih mjesta

Možda ste propustili...

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike