Regija
GRADSKA KNJIŽNICA ORGANIZIRALA DVODNEVNU MANIFESTACIJU

Festival "Čarolija riječi" želi
potaknuti na čitanje, kupnju
knjiga i kreativno izražavanje
Objavljeno 23. svibnja, 2022.
BELI MANASTIR - Prvi je put belomanastirska Gradska knjižnica organizirala dvodnevni festival "Čarolija riječi", održan u prekrasnom ambijentu Etnosela hotela Patria.

- Sretni smo što smo, prvi put, a što ne znači i posljednji, uspjeli organizirati festival "Čarolija riječi", čiji su pokrovitelji Ministarstvo kulture i Grad Beli Manastir. Odlučili smo se za festival koji traje dva dana jer smo pozvali brojne književnike, organizirali razne radionice i slično. Osim toga, na štandovima se mogu kupiti knjige, ručni radovi i mnogo toga iz domaće radinosti - kazala je Marija Kretić-Nađ, ravnateljica Gradske knjižnice, dodavši kako je Baranja već nadaleko prepoznata po brojnim sajmovima, gastroturističkim i sličnim manifestacijama, što je sjajno, ali se u njoj može provesti ugodno vrijeme i čitajući knjige ili nazočeći kulturnim događajima. Upravo stoga su, naglašava Kretić-Nađ, nominirali ovaj festival, te ističe kako se Beli Manastir, kao jedini baranjski grad, mora brinuti o kulturnom razvoju regije između Dunava, Drave i Mađarske.


- Ukratko rečeno, festival "Čarolija riječi" zamišljen je kao kulturno-umjetnička manifestacija kojoj je cilj poticanje čitanja, kreativnog izražavanja i stvaranja, kupnje knjiga i širenja pozitivne energije - istaknula je Marija Kretić-Nađ. Upitana koga bi izdvojila od brojnih gostiju, rekla je kako su svi podjednako vrijedni, ali svojevrsni "adut" zasigurno su braća Marijanović, podrijetlom Baranjci, s kojima je organizirano neformalno druženje. Uz njih, posjetiteljima su se (kroz druženja, glazbeno-scenske nastupe, edukativne radionice…) predstavili čitaonica Knjiguljica, Neven Drozdek, Zoran Ferić, Stjepan Tomaš, ArtBAR Biljane Smolčić, Gabriela Dobsai, radionica KoHo pedagogije, Martina Markov, Krešimir Krnic, Silvija Šesto, Artibus, dječje kazalište Šareni svijet, RitmOS, Umjetnička škola Beli Manastir, Margareta Peršić… Edukativnu radionicu održala je Baranjska čistoća, a tijekom festivala otvorena je izložba fotografija "Baranja na dlanu" mlade Belomanastirke Mihaele Vojtek. Svoju je slikovnicu predstavio i poznati hrvatski meteorolog Zoran Vakula. Tijekom festivala organiziran je Koktel party, a svoje su proizvode prezentirale vinarije Zajec i Svijetli dvori te osječki proizvođač kraft piva. Otvaranju festivala nazočio je Goran Hes, zamjenik gradonačelnika Belog Manastira. Ivica Getto

Želja im je da festival postane tradicionalan te da se Baranja obogati prepoznatljivim kulturnim sadržajima

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana