Mozaik
ZAVRŠIO 29. FESTIVAL GLUMCA

Najbolja je predstava “Realisti” Teatra Exit, u režiji Jure Karasa
Objavljeno 23. svibnja, 2022.
Dodijeljene su četiri ravnopravne nagrade “Fabijan Šovagović” za najbolja glumačka ostvarenja - dvije glumice i dva glumca

Svečanom dodjelom nagrada u atraktivnom prostoru Etnološkog odjela vinkovačkog Gradskog muzeja, završen je predjubilarni, 29. Festival glumca na kojemu je kazališna publika u Vinkovcima, Vukovaru, Iloku, Otoku i Županji vidjela 19 najboljih predstava prošlogodišnje hrvatske kazališne produkcije prema izboru ovogodišnjeg izbornika, glumca Davora Svedružića.



17 predstava


- Privodimo kraju ovaj doista poseban festival u kojemu je glumac centar svega. Usudio bih se reći da je ovo doista najveći, a i najveći dramski festival u Hrvatskoj. Dosegnuli smo zavidnu razinu izvrsnosti i na nama je da ga održimo i poboljšamo ako je to moguće - rekao je prije uručivanja nagrada Ivica Pucar, predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika.


Ocjenjivački sud, u čijem su sastavu isključivo glumci odabrani od Hrvatskog društva dramskih umjetnika, Perica Martinović, Anita Schmidt i Vanja Ćirić, proteklih osam dana pratio je i ocjenjivao 17 predstava, jer su dvije predstave zbog bolesti glumaca bile otkazane.

- Mislim da nas je moj dragi kolega, prvak kazališta Komedija iz Zagreba Davor Svedružić, doista stavio pred velik i težak zadatak. Da čovjek ima dvostruki broj nagrada, ne bi ih bilo teško podijeliti. Napravio je fantastičan posao, a mi smo imale vrlo zahvalan, divan posao i veliku čast. Najljepše od svega je što smo isto mislile. Scena je najpravednije mjesto na svijetu gdje se može vidjeti izvrsnost naših dragih kolega - rekla je ovogodišnja predsjednica ocjenjivačkog suda Festivala, Perica Martinović.

Dodijeljene su četiri ravnopravne nagrade "Fabijan Šovagović" za najbolja glumačka ostvarenja - dvije glumice i dva glumca. Nagrada "Fabijan Šovagović" za najbolju glumicu dodijeljena je Lidiji Begonji za ulogu Frosine u predstavi "Škrtac" u režiji Dore Ruždjak Podolski i produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba, a jednaku nagradu dobila je i Nina Violić za ulogu Laure Lenbach u predstavi "U agoniji" u režiji Ivice Buljana i produkciji HNK Zagreb. Nagradom "Fabijan Šovagović" ovjenčan je i Siniša Popović za ulogu Henrika u predstavi "Kad svijeće dogore" u režiji Branka Ivande i koprodukciji zagrebačkog HNK i Teatra Erato iz Zagreba. Jednakom nagradom nagrađen je Hrvoje Kečkeš za ulogu Harpagona u predstavi "Škrtac" u režiji Dore Ruždjak Podolski i produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba.


Dvostruki laureat, vinkovačka uzdanica Domagoj Ivanković, kao i većina kolega, zbog obveza u svojim kazalištima, javio se preko videozida s predstave iz Labina i nazdravio fraklićem rakije svim sudionicima završnice Festivala. U njegovo ime nagradu koja nosi ime po glumcu Ivi Ficiju, rođenom Vinkovčaninu s uspješnom kazališnom karijerom u Zagrebu, primila je Domagojeva baka Vesna Polešćuk, koja je unuka bodrila na njegovu glumačkom odrastanju od malih nogu.

Podrška obitelji


- On što god je izmislio i napravio bila sam prva na udaru, da pogledam, poslušam. Nekada mi se slušalo, nekada i ne, ali sam slušala, što ćeš s djetetom, moraš. Svi smo mu bili podrška u kući. Kada ga je trebalo voziti po rođendanima, gdje je kao mađioničar zabavljao djecu, ako nisu mogli mama i tata, uskakala sam, pa sin i snaha, tako da je doista imao podršku cijele obitelji. Što god je dobio, kakvu god nagradu, završila je kod mene na polici, pa će i ova - rekla je Vesna Polešćuk.


Najbolja je predstava 29. Festivala glumca u cjelini, prema mišljenju ocjenjivačkog suda, "Realisti" autora Jure Karasa, u režiji Matka Raguža i produkciji Teatra Exit iz Zagreba i njima je pripala nagrada "Vanja Drach" koja nosi ime prema također jednom velikom Vinkovčaninu sa zagrebačkom adresom. Valja dodati kako je nagrada "Zvonimir Torjanac" za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca dodijeljena Mateju Jankoviću, nekadašnjem županu, u čije je vrijeme krenuo Festival glumca.
Miroslav Flego
NAJBOLJI GLUMCI DO 28 GODINA

Nagrada “Ivo Fici” za najbolje glumačko ostvarenje mlade glumice do 28 godina dodijeljena je Dei Presečki za ulogu Matiaša Grabancijaša Dijaka u predstavi “Matiaš Grabancijaš Dijak” u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji HNK Varaždin.

Ista nagrada, ali za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca do 28 godina, dodijeljena je vinkovačkom mladom glumcu, Domagoju Ivankoviću za ulogu u predstavi “Realisti” u režiji Matka Raguža i produkciji Teatra Exit iz Zagreba i za ulogu Oca u predstavi “Mala Frida” u režiji Anice Tomić i produkciji Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba. Nagradu je umjesto Domagoja preuzela baka Vesna.

DJECA I LUTKE

Nagrada “Nevenka Filipović” za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade dodijeljena je Amandi Prenkaj za ulogu Male Fride u istoimenoj predstavi u režiji Anice Tomić i produkciji Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba.



 

Možda ste propustili...

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

"ZBUDI ME" MARKA ŠANTIĆA STIŽE U KINA

Provokativna drama o ksenofobiji i povijesnom revizionizmu

Najčitanije iz rubrike