Ekonomija
MEHANIZACIJA RANJIVA NA CYBER NAPADE

Svjetski lanac opskrbe hranom je u opasnosti
Objavljeno 23. svibnja, 2022.
Moderni "pametni" poljoprivredni strojevi ranjivi su na zlonamjerne cyber napade, stoga su globalni opskrbni lanci izloženi dodatnom riziku, upozoravaju stručnjaci, a prenose britanski mediji. Strahuje se da bi hakeri mogli iskoristiti nedostatke u poljoprivrednim hardverima koji se koriste za sadnju i žetvu usjeva. Jedan od najvećih svjetskih proizvođača strojeva za poljoprivredu John Deere sada radi na popravljanju svih slabih točaka u svom softveru, objavio je BBC. Nedavno izvješće sveučilišta Cambridge navodi da bi automatske prskalice, dronovi i robotski kombajni mogli biti hakirani. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva i FBI upozorili su da raste opasnost od cyber napada. John Deere je priopćio da im je zaštita kupaca, njihovih strojeva i podataka "glavni prioritet".



Pametna tehnologija sve se više koristi kako bi proizvodna imanja bila učinkovitija i produktivnija, primjerice do sada je radno intenzivna žetva osjetljivih prehrambenih usjeva, poput šparoga, bila izvan dosega strojeva, a i to se mijenja. Najnovija generacija poljoprivrednih robota koristi umjetnu inteligenciju, minimalizirajući ljudsko sudjelovanje. Oni mogu pomoći da se smanji nedostatak radne snage ili poveća prinos, ali strah od inherentnog sigurnosnog rizika raste, povećavajući zabrinutost za lance opskrbe hranom koji su već ugroženi ratom u Ukrajini i pandemijom COVID-a.



Chris Chavasse, suosnivač Muddy Machinesa, koji razvija autonomnog robota za berbu šparoga pod nazivom Sprout, kaže: "Postoji stvarni rizik da bi ljudi bilo gdje u svijetu mogli pokušati preuzeti kontrolu nad tim strojevima, natjerati ih da rade što god žele ili ih jednostavno spriječiti u radu." Kazao je da bi netko mogao navesti stroj u jarak ili, pak, spriječiti njegovo djelovanje, pa rade sa stručnjacima za sigurnost na rješavanju takvih izloženosti. Čak ni najveće tvrtke nisu sigurne od napada cyber banda. Neki koriste "ransomware", zlonamjerni kod koji može šifrirati podatke i zaključati sustave. Lani je jedna od najvećih svjetskih kompanija u preradi mesa, JBS, platila 11 milijuna dolara otkupnine kako bi riješila cyber napad. Jedan samozvani etički haker, koji se naziva "Sick Codes" i traži da ostane anoniman, rekao je da je otkrio slabosti u softveru John Deerea, koje je prijavio. Rekao je da je pronašao način za pristup informacijama o tvrtki i podacima o strojevima preko web-stranica i aplikacija. Sick Codes je također pronašao izloženost u sustavima koje koristi CNH Industrial, proizvođač poljoprivrednih strojeva New Holland. Boji se da je pitanje vremena kada će sofisticirani hakeri pronaći ranjivosti i izazvati poremećaje u već ranjivim lancima opskrbe hranom. Tehnološki stručnjak Benjamin Turner vjeruje da se hrana i poljoprivreda trebaju smatrati "kritičnom infrastrukturom". James Johnson, globalni direktor za informacijsku sigurnost John Deerea, rekao je da je tvrtka bila u kontaktu s brojnim etičkim hakerima u vezi s ranjivostima koje su otkrili. H
Možda ste propustili...

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

Najčitanije iz rubrike