Zdravlje
LJEKOVITO BILJE

Verbena utječe na pravilan rad maternice i raspoloženje
Objavljeno 23. svibnja, 2022.
Verbena (lat. Verbena officinalis) biljka je ružičasto-ljubičastih cvjetova. Postoji više različitih vrsta, od grmolikih do puzavih. U narodu je još nazivaju i sporiš, boriš, divlja verbena, ljutovnica, železarka ili željezarka. Ima egzotičan citrusni miris i izuzetno je ljekovita. Koristi se u raznim pripravcima, od čaja do krema i losiona. Ako patite od menstrualnih tegoba, anksioznosti ili dugotrajne traume, vrijeme je da se bolje upoznate sa svojstvima ove biljke. Ova biljka stoljećima se povezuje s božanskim i natprirodnim svojstvima. U drevnom Egiptu nazivali su je Junovim suzama. U legendama o ranim kršćanima stoji da su verbenom tretirali Isusove rane od križa. Iako ljekovita svojstva verbene nisu adekvatno znanstveno istražena, ona su dobro poznata travarima. Verbena u svom sastavu ima gorke iridoide verbenin i verbenalin, hlapljiva ulja, alkaloide i tanine.

Poznato je da verbena ima učinak na parasimpatički živčani centar i utječe na pravilan rad maternice. Zbog intenzivnog djelovanja na raspoloženje, ova biljka olakšava napetost koju žene imaju prije menstruacije, a koristi se i za poticanje menstruacije. Potiče kontrakcije maternice zbog čega pomaže tijekom poroda, a nakon poroda poboljšava laktaciju. Istovremeno je cijenjena kao biljka koja obnavlja neurone i pomaže živčanom sustavu. Često se preporučuje za smanjivanje tenzija i anksioznosti. Prema travarima ona ima antidepresivna svojstva koja liječe anksioznost i slabe živce od dugotrajnih trauma te PTSP-a. Šalica čaja od verbene pola sata prije spavanja djeluje opuštajuće i pomaže protiv nesanice. Verbena zbog gorkog okusa povoljno utječe na probavu i smanjuje indigestiju. Smatra se dobrim lijekom za nadutost, grčeve, proljev i povraćanje. Studije upućuju da 30 - 60 ml dekokta od verbene olakšava povraćanje i bol u trbuhu. Vanjski oblog od dekokta pomaže protiv hemeroida. Poboljšava apsorpciju minerala te ima antiparazitno i detoksikacijsko djelovanje. Može se koristiti kao laksativ.

Verbena ima antipiretička, analgetska i antiupalna svojstva, zbog čega je učinkovit lijek za prehladu i gripu. Također pomaže kod migrene i olakšava simptome kod sinusitisa, osobito kod žena. T.K.
Najčitanije iz rubrike