Svijet
SAMO ĆE DIPLOMACIJA OKONČATI RAT U UKRAJINI

Zelenskij kaže da je Ukrajina 'slomila kičmu' ruske vojske
Objavljeno 21. svibnja, 2022.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij kaže da je njegova vojska nanijela ozbiljnu štetu ruskim oružanim snagama, unatoč padu ključnog lučkog grada Mariupolja.

Ukrajina je "slomila kičmu" ruske vojske, rekao je Zelenskij u televizijskom intervjuu. “Neće moći stati na noge sljedećih nekoliko godina."

Njegova izjava uslijedila je nakon što se zadnjih 2400 ukrajinskih boraca iz Mariupolja predalo.

Kijev će sve to uzeti natrag, rekao je on dodajući da će se Ukrajina vratiti na crte bojišnice prije 24. veljače, kada je Rusija izvršila invaziju.

"To će značiti da nas nisu pokorili i da smo mi branili svoju zemlju", ustvrdio je Zelenskij, ali je istaknuo da će to biti jako teško i da će uslijediti diplomacija.

"Kraj (sukoba) bit će postignut diplomatski", rekao je ukrajinski predsjednik u intervjuu za jedan ukrajinski tv kanal. Rat "će biti krvav, bit će puno borbi, ali će definitivno završiti diplomatskim rješenjem".

"Neke stvari možemo realizirati samo za pregovaračkim stolom. Mi želimo da sve bude kao prije", što "ne želi i Rusija", kazao je, bez dodatnih pojedinosti.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak u utorak je rekao da su pregovori između Moskve i Kijeva "na čekanju", istaknuvši kako Moskva ne pokazuje nikakvo "razumijevanje" za situaciju.

Sljedeći je dan Kremlj optužio Ukrajinu da je "potpuno nespremna" kada su posrijedi pregovori s Rusijom o okončanju invazije koja je počela 24. veljače.

Održano je nekoliko sastanaka u kojima su sudjelovali pregovarači obiju strana, ali oni nisu dali nikakve konkretne rezultate.

Posljednji sastanak šefova izaslanstava, ruskog pregovarača Vladimira Medinskog i ukrajinskog Davida Arakhamije održan je 22. travnja, objavile su ruske agencije.

 

Zelenskij predlaže formalni sporazum o naknadi štete iz ruske imovine

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenskij u petak je predložio uspostavu formalnog sporazuma sa zemljama saveznicima kako bi se osigurala ruska kompenzacija za štetu koju su njezine snage uzrokovale tijekom rata.

Zelenskij, koji kaže da Rusija pokušava uništiti što više može ukrajinske infrastrukture, izjavio je da bi takav sporazum pokazao da će nacije koje planiraju agresivna djelovanja morati platiti za svoje poteze.

"Pozivamo partnerske zemlje da potpišu multilateralni sporazum i stvore mehanizam koji bi osigurao da svatko tko je pretrpio štetu od ruskih djelovanja može primiti kompenzaciju za sve nastale gubitke", rekao je u svom on-line obraćanju.

Po njegovim riječima, prema takvom sporazumu u zemljama potpisnicama bili bi ruska imovina i novac konfiscirani i usmjereni u poseban kompenzacijski fond.

"To bi bilo pravedno. A Rusija bi osjetila težinu svake rakete, svake bombe, svake granate koju ispali na nas", izjavio je Zelenskij.

Kanada je prošli mjesec objavila da će promijeniti svoj zakon o sankcijama kako bi omogućila da se oduzeta imovina i strana imovina koja je pod sankcijama redistribuiraju kao kompenzacija žrtvama ili da se njome pomogne u obnovi strane zemlje od rata.


Pentagon: Nema naznaka da Rusija koristi lasersko oružje u Ukrajini

Pentagon je u petak objavio da nema naznaka da je Rusija upotrijebila lasersko oružje u Ukrajini, nakon tvrdnji iz Moskve da je tamo započela koristiti novu generaciju snažnih lasera za uništavanje neprijateljskih dronova.

"Nemamo nikakvu naznaku o korištenju lasera, ponajmanje laserskog oružja u Ukrajini. Nema nikakve potvrde toga", izjavio je glasnogovornik Pentagona John Kirby na brifingu za novinare.

Zamjenik ruskog premijera zadužen za razvoj vojske Jurij Borisov ranije ovog tjedna izjavio je da je Moskva razvila novu generaciju laserskog naoružanja koja spaljuje svoje mete, čiji se prototip pod nazivom "Zadira" koristi u Ukrajini.

Gotovo ništa se ne zna u javnosti oko Zadire, no 2017. ruski mediji su objavili da je državna kompanija za atomsku energiju Rosatom pomogla u razvoju tog oružja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij podrugljivo je usporedio izvješća o ruskim laserima s tzv. čudesnim oružjem koje je nacistička Njemačka predstavila u pokušaju da spriječi poraz u Drugom svjetskom ratu.

"Svjedoci smo da u trećem mjesecu rata punog razmjera, Rusija pokušava pronaći svoje 'čudesno oružje'.. To jasno pokazuje potpuni neuspjeh njihove misije", izjavio je Zelenskij u srijedu. H

Najčitanije iz rubrike