Novosti
HRVATSKI GENERALSKI ZBOR

Krešić: Sada želimo pomoći mladima da ostanu u Slavoniji
Objavljeno 20. svibnja, 2022.

U Osijeku je u petak osnovan stručni savjet - ogranak Hrvatskog generalskog zbora za Slavoniju i Baranju, za čijeg je voditelja izabran umirovljeni brigadni general Mladen Mikolčević, a u HGZ su primljena tri nova člana s područja Osječko-baranjske županije: umirovljeni general-bojnik Dragan Bagarić i umirovljeni brigadiri Marko Leko i Stipan Šašlin.



"Cilj nam je bio osnovati ogranak HGZ-a koji bi pokrivao cijeli prostor Slavonije, a koja je u Domovinskom ratu dala nemjerljiv doprinos u obrani suverene i samostalne RH", kazao je umirovljeni general-bojnik Marinko Krešić, predsjednik HGZ-a. Krešić naglašava da je cilj hrvatskih generala ostvaren u Domovinskom ratu, a da se u miru moraju boriti kako bi mladi ostali na ovim prostorima. "Žao nam je da mladi odlaze iz Slavonije i treba učiniti sve da ostanu na ovom lijepom prostoru, treba hitno raditi na demografskoj slici Hrvatske, uzalud nam zemlja bez stanovnika", rekao je. "Otvoreni smo za suradnju sa svima, a naši su novi članovi Dragan Bagarić, Marko Leko i Stipan Šašlin. U okviru HGZ-a imamo centar za strateška istraživanje i analizu, imamo vijeće koje raspravlja o svakom pitanju bitnom za našu državu i građane i želja nam je da takve prijedloge serviramo vlasti i javnosti, da im budemo potpora", dodao je Krešić napominjući kako postoji i Hrvatski generalski klub čiji je zadatak pomoći braniteljima te obiteljima poginulih i umrlih branitelja, ali funkcionira i kao mjesto za druženje članova HGZ-a.

Mikolčević, novi voditelj stručnog savjeta ogranka HGZ-a za Slavoniju i Baranju, podsjetio je da je Slavonija krvarila za Hrvatsku, ne samo u Slavoniji nego u cijeloj zemlji. "Smatram stoga da su sada svi dužni pomoći Slavoniji, a da će ovo biti jedan od kotačića koji će raditi na tome", poručio je Mikolčević.

U ime trojice novih članova zahvalio je umirovljeni brigadir Marko Leko, koji je najavio kako će kao i uvijek dati svoj doprinos HGZ-u.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić ocijenio je hvalevrijednim osnivanje stručnog savjeta. "Mi smo tu na raspolaganju i sve što možemo učiniti za branitelje i vas koji ste u odlučnim trenutcima preuzimali odlučne uloge koje su kreirale ratna događanja na području cijele Hrvatske, spremni smo učiniti. Istok Hrvatske je bilo najteže ratište koje je zaustavilo velikosrpsku agresiju, ponajprije tu mislim na Vukovar, Nuštar, Ernestinovo, Nemetin i sva druga mjesta koja su spriječila neprijatelja u napredovanju", kazao je Anušić.

Jasenka Crnković, zamjenica gradonačelnika Osijeka, podsjetila je kako je u obrani grada poginulo više od 1300 branitelja te više od 400 civila, "ali smo ostali nepokoreni grad, i to nećemo nikada zaboraviti". "Grad Osijek je bio partner našim braniteljima i generalima i to će ostati i dalje jer ne smijemo zaboraviti ono što su ti ljudi učinili za sve nas", poručila je Crnković.

Tomislav Prusina
Mladen Mikolčević

umirovljeni brigadni general

Slavonija je krvarila za Hrvatsku, ne samo u Slavoniji nego u cijeloj zemlji. Smatram stoga da su sada svi dužni pomoći Slavoniji, a da će ovo biti jedan od kotačića koji će raditi na tome.

POČAST ZA “KUNE”
Osnivanju ogranka HGZ-a održanom u Osijeku nazočili su i njegovi potpredsjednici, umirovljeni general-pukovnik Mladen Kruljac i umirovljeni brigadni general Frane Tomičić, zatim član Upravnog odbora HGZ-a, umirovljeni brigadni general Zvonko Peternel, i umirovljeni general-bojnik Vinko Vrbanac. Nakon svečanosti svi suu sudionici u osječkom kampusu položili vijence kod spomenika palim braniteljima 3. gardijske brigade “Kune”.

Možda ste propustili...