Svijet
RAT U UKRAJINI MOGAO BI JOŠ DUGO TRAJATI

Donbas je pretvoren u pakao, civili i ranjeni su evakuirani iz Azovstalja
Objavljeno 20. svibnja, 2022.

Zapovjednik pukovnije Azov rekao je u videoporuci objavljenoj u petak da su civili i teško ranjeni ukrajinski borci evakuirani iz čeličane Azovstalj u razrušenom gradu Mariupolju.



"Neprestano smo naglašavali tri najvažnija uvjeta za nas: civili, ranjeni i umrli", rekao je zapovjednik Denis Prokopenko u videoporuci koju je pukovnija Azov podijelila na Telegramu. "Civili su evakuirani. Teško ranjeni primili su nužnu pomoć i evakuirani su, da bi ih se kasnije razmijenilo i vratilo na teritorij koji kontrolira Ukrajina", rekao je Prokopenko. Kazao je da još uvijek traje proces transporta mrtvih iz Azovstalja, posljednjeg uporišta ukrajinskog otpora protiv ruskih snaga u Mariupolju. "Nadam se da će u bliskoj budućnosti rođaci i Ukrajina moći časno pokopati svoje vojnike", rekao je. Prokopenko je rekao i da su posljednji ukrajinski borci dobili od Kijeva naredbu da "prekinu s obranom grada". "Visoko vojno zapovjedništvo dalo je naredbu da se spase životi vojnika našeg garnizona i prekine s obranom grada", dodao je Prokopenko.

Trinaestero civila poginulo je u ruskom granatiranju istočne ukrajinske pokrajine Luhansk, rekao je u petak vojni upravitelj pokrajine Serhij Hajdaj, prema Reutersu. Dvanaestero je ubijenih u gradu Sjeverodonjecku, gdje je ruski napad bio neuspješan, rekao je Hajdaj. Sjeverodonjeck je strateški važan za Rusiju jer bi kontrola nad njim omogućila prodor na zapad i povezivanje sa snagama koje napreduju jugoistočno od grada Izjuma.

Ruske snage nastavljaju s ofenzivom od strateški važnih, istočnih gradova Lisičanska i Sjeverodonjecka, poručila je Ukrajina u svom posljednjem vojnom izvještaju. Žestoke borbe navodno se vode diljem šire regije Donbas, a Rusiju se ponovno optužuje da gađa civilnu infrastrukturu, što je prethodno poricala. Ukrajina tvrdi da je odbila 14 ruskih napada i uništila, osim ostalih vozila, osam tenkova.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij optužio je Rusiju da je pretvorila Donbas u pakao dok tamo bjesne intenzivne borbe. "Regija Odese pod stalnim je udarima kao i gradovi središnje Ukrajine. Donbas je potpuno uništen", rekao je Zelenskij u svom obraćanju iz Kijeva u noći na petak. "Za sve ovo Rusija nema i ne može imati vojnog objašnjenja. Ovo je namjeran i kriminalan pokušaj da se ubije što više Ukrajinaca. Da se uništi što više kuća, društvenih objekata i poduzeća", rekao je ukrajinski predsjednik. Ukrajinsko ministarstvo obrane u četvrtak je optužilo Rusiju za jačanje svojih napada u Donbasu i sprječavanje civila da pobjegnu.

Pentagon je upozorio da ruska vojska, unatoč uspjehu ukrajinskih snaga u Harkivu, uspijeva učvrstiti svoju kontrolu nad Donbasom i nad jugom zemlje, što znači da bi rat mogao još dugo trajati. Ruske snage i dalje imaju problema zbog razjedinjenosti, slabog morala i logistike, rekao je novinarima visoki dužnosnik američkog ministarstva obrane, ne potvrdivši smjene u ruskom zapovjedništvu o kojima je izvijestio London. No "i nadalje ćemo biti veoma oprezni u predviđanjima", dodao je. "Krajnje smo odlučni učiniti sve kako bismo pomogli Ukrajincima da se obrane, pa i obučavajući ih upotrebi opreme koju im šaljemo", dodao je taj visoki dužnosnik koji je htio ostati anoniman. "Oni se veoma dobro drže na bojišnici, nemaju problema s jedinstvom, nemaju problem zapovijedanja, njihova logistika i opskrba doista su povijesne", dodao je. "No Rusi još imaju na raspolaganju velik dio kapaciteta koje su od jesenas gomilali na granici s Ukrajinom, istaknuo je. "Borbena spremnost nije dovoljna za pobjedu u ratu: treba imati žara za borbu i dobro zapovjedništvo", istaknuo je. No unatoč svemu tome, "mislimo da će sukob potrajati".

Dijana Pavlović
Rusi još imaju na raspolaganju velik dio kapaciteta koje su od jesenas gomilali na granici s Ukrajinom

ZAJEDNIŠTVO
Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman u petak je u Torinu na sastanku Odbora ministara Vijeća Europe pozvao na zajedništvo u podršci Ukrajini te ponovno punu potporu Hrvatske toj zemlji u situaciji teških kršenja ljudskih prava i stradanja civila, priopćeno je iz MVEP-a. Ovogodišnji ministarski sastanak održan je u kontekstu agresije Rusije na susjednu Ukrajinu, čime je Rusija teško prekršila niz odredbi međunarodnog prava i poretka, zbog čega je 16. ožujka 2022. isključena iz Vijeća Europe.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike