Regija
GRADSKO DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA ŽUPANJA

Prošle godine pripremili 60.245 kuhanih obroka
Objavljeno 21. svibnja, 2022.
Dostavu obroka korisnicima, njih u prosjeku oko 200 dnevno, uz Ministarstvo, Grad i općine Gunja i Vrbanja, trećina plaća sama
ŽUPANJA - U kuhinji Gradskog društva Crvenog križa Županja u prošloj je godini pripremljeno 60.245 kuhanih obroka, 263 više nego u 2020. godini, a u prosjeku je 200 korisnika dnevno primalo jedan kuhani obrok.

Svakodnevno je pripremano i 40-ak obroka za korisnike Cjelodnevnog boravka za odrasle osobe s intelektualnim i/ili mentalnim oštećenjem GD CK-a Županja. Usluge kuhinje lani su koristile i općine Gunja i Vrbanja za potrebe određene kategorije korisnika na temelju rješenja Centra za socijalnu skrb, a neki su korisnici i sami plaćali.

Dostava u domove


Za 21,23 posto ukupnih korisnika kuhinje uslugu dostave obroka u 2021. godini plaćalo je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, za 10,14 posto troškove je podmirivao Grad Županja, za 22,5 posto Općina Vrbanja, 12,23 posto Općina Gunja, a 34,15 posto korisnika sami su plaćali dostavu kuhanih obroka u svoj dom. U kuhinji svakodnevno pripremaju i do pet obroka dnevno za uglavnom stalne korisnike koji ne ostvaruju pravo ni po jednoj utvrđenoj osnovi, a dio namirnica za njihovu pripremu osiguravaju kroz povremene donacije. Kuhinja je potpuno opremljena i radi po HACCP standardu. Zaposlene su dvije kuharice i vozač koji dostavlja obroke u domove korisnika, a svakodnevno jedan od zaposlenika pomaže vozaču dostaviti obroke u Cernu i Gradište. Vozači iz Gunje i Vrbanje svakodnevno preuzimaju obroke za korisnike iz svojih općina, a u kuhinji se vodi računa o tome da se za mještane islamske vjere pripremaju obroci bez svinjetine, odnosno odvojeno od pripreme za ostale korisnike.

Pomoć u kući


Gradsko društvo Crvenog križa Županja, na temelju ugovora s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, uz sufinanciranje lokalne samouprave, pruža usluge pomoći u kući u Županji te u Babinoj Gredi, Bošnjacima, Cerni, Gradištu, Gunji i Štitaru. Lokalna samouprava kroz svoje socijalne programe sufinancira 50 posto usluge za korisnike čiji je prihod po članu obitelji i samačkom kućanstvu između 1500 i 2000 kuna. Korisnik također mora ispunjavati uvjet da zbog starosti, invalidnosti i bolesti nije u mogućnosti samostalno si pripremiti obrok, održavati urednost životnog prostora i osobnu higijenu. U prošloj je godini pet gerontodomaćica pružalo usluge pomoći u kući, prosječno za 33 korisnika mjesečno. Ukupno je pruženo 5997 usluga, 524 manje u odnosu prema godini prije. Očekuje se da će broj korisnika u 2022. biti povećan.

U CK-u Županja već 26 godina djeluje i posudionica bolesničkih pomagala kojima nastoje pomoći najtežim bolesnicima i njihovim obiteljima olakšati skrb. Na raspolaganju je približno 700 pomagala - bolničkih kreveta, antidekubitalnih madraca, noćnih stolica, hodalica, invalidskih kolica, stolica za kadu, invalidskih štaka…

Riječ je o značajnim količinama za kojima postoji velika potreba korisnika na području županjske Posavine.

Marija Lešić Omerović
MNOGI O BOLESNIMA SKRBE U KUĆI
U Gradskom društvu Crvenog križa Županja kontinuirano vode brigu o nabavi i zanavljanju bolesničkih pomagala, dio kupuju sami provodeći akcije solidarnosti, a dio su dobili i u suradnji s Hrvatsko-njemačkom zajednicom Karlsruhe. "Potražnja je velika i sve je više naših sugrađana u potrebi. Mi smo ruralna i tradicionalna sredina, u kojoj ljudi svoje starije članove obitelji većinom njeguju u kući, dokle god im mogu pružiti potrebnu brigu i dokle god se, ovisno o njihovu stanju, znaju o njima sami skrbiti", kaže ravnateljica Marija Dugalić.

Možda ste propustili...

POTPISANO JE 37 UGOVORA

Za braniteljske udruge 32.300 €

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

Najčitanije iz rubrike