Regija
SMOTRA UČENIČKIH ZADRUGA

Naš vrt, Kostanj i Obrtnik najbolji
Objavljeno 21. svibnja, 2022.
Predstavilo se 14 učeničkih zadruga osnovnih i srednjih škola s 48 voditelja, mentora i učenika
SLATINA - Industrijsko-obrtnička škola Slatina bila je domaćin Smotre učeničkih zadruga Virovitičko-podravske županije s temom "Održivi razvoj". Na smotri, održanoj u sklopu Europskoga tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, čiji je Industrijsko-obrtnička škola Slatina službeni partner, sudjelovalo je osam zadruga iz osnovnih i šest iz srednjih škola s 48 voditelja zadruga, mentora i učenika.

– Osim obrazovanja, škola ima i odgojnu ulogu, a učeničko zadrugarstvo i ove smotre upravo imaju naglasak na odgojnom elementu. Učenici se druže, vide proizvode i postignuća svojih kolega i razmjenjuju iskustva – rekao je ravnatelj škole domaćina Mladen Graovac pozdravljajući goste.

Gradonačelnik Denis Ostrošić podsjetio je da se smotra učeničkih zadruga održava u Slatini, koja je prije više od 200 godina proglašena trgovištem, i da se održava u petak, koji je u Slatini tradicionalno sajmeni dan. On je također poželio mnogo sreće zadrugama koje će predstavljati županiju na državnoj smotri.

– Mislim da je ovo perjanica našeg poslanja i mi se što se tiče gospodarstva, školstva i obrazovanja na području županije ne moramo bojati jer vidim da imate prekrasne radove. Želim vam puno uspjeha i da predstavljate županiju u najboljem svjetlu – rekao je dožupan Klement i otvorio smotru.

Tijekom školske godine učenici izrađuju različite predmete, čime njeguju kulturnu tradiciju i razvijaju poduzetništvo i svijest o zaštiti okoliša. Radove nastale na pojedinim sekcijama izložili su na štandovima, koje su predstavnici zadruga pregledali i ocijenili prema zadanim kriterijima. Posebno povjerenstvo, na čijem je čelu koordinatorica organizacije ovogodišnje smotre Jasna Varga, odabralo je najuspješnije zadruge, koje će predložiti za državnu smotru.

Štandove učeničkih zadruga pregledala je i Marina Bunić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju VPŽ-a.

Petar Žarković
Za državnu smotru
Županijsko povjerenstvo predložilo je da Virovitičko-podravsku županiju na državnoj smotri zastupaju učeničke zadruge Naš vrt iz OŠ Mikleuš, Kostanj iz Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača i Obrtnik iz Industrijsko-obrtničke škole Slatina kao domaćina županijske smotre. No odluku o sudionicima državne smotre donijet će Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike