Osijek
UZ SVJETSKI DAN PČELA

Uživajući u ukusnom medu učili o urbanom pčelarstvu
Objavljeno 20. svibnja, 2022.
U Parku Svetišta Srca Isusova u petak je obilježen Svjetski dan pčela prigodnim mini sajmom, pa su posjetitelji mogli doznati mnoge tajne vezane uz med, kupiti, ali i uživati u toj provjereno slasnoj i zdravoj namirnici u sjeni krošnji. Dalibor Gici vješto je demonstrirao rad s košnicama i vrcaljkom, pojašnjavajući način proizvodnje meda kako bi zainteresirao što više građana i djecu za taj prirodni i bogomdani lijek i sredstvo za održavanje zdravlja i imuniteta.

Helena Kolenić, koordinatorica BeePathNet Reloaded, ističe kako su se predstavili lokalni pčelari, a vrcanje meda mogla su pogledati djeca iz osnovnih i srednjih škola. U KC-u Osijek održana je i panel-rasprava o izazovima i prilikama za urbano pčelarstvo. "Cilj nam je stvaranje svijesti o važnosti pčela za naš ekosustav, bioraznolikost, posebice grada", kaže Kolenić

Vladimir Ham, predsjednik Gradskog vijeća, pojasnio je da je Grad Osijek partner na projektu financiranom od EU-a "teškom" 550.000 eura, a povezuje Osijek, Ljubljanu (koja prenosi svoja iskustva urbanog pčelarstva na druge gradove), Bergamo u Italiji, Sosnowiece u Poljskoj i Bansko u Bugarskoj. "Želimo potaknuti promjenu zakonske regulative, jer u gradovima se pčele ne smiju držati, no u Europi postoje primjeri košnica u samim središtima velikih gradova. Želimo poticati i djecu na zdravu prehranu, a med nudi mnogo dobrobiti", poručio je Ham.

D. Pejić
Možda ste propustili...

GODIŠNJA PRODUKCIJA DRAMSKOG STUDIJA

Srednjoškolci dokazali da kazalište “oslobađa”

SARVAŠ- DAN MJESNOG ODBORA I CRKVENI GOD

Rekonstrukcija državne ceste za privlačniji Sarvaš

MONIKA KOVAČEVIĆ VLASNICA BRENDA MONNAMOI

Romantična junakinja iz osječke modne bajke

Najčitanije iz rubrike