Crna kronika
TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD ĐURĐENOVCA

Motociklom se zabio u zemljani most i poginuo
Objavljeno 21. svibnja, 2022.
Brojke su uistinu zabrinjavajuće: U pet godina u Hrvatskoj je poginulo 267 vozača i putnika na motociklima i mopedima

Dvadesettrogodišnji vozač motocikla smrtno je stradao u prometnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak oko 18.30 sati, između mjesta Šaptinovci i Sušine, kod Đurđenovca. Od posljedica teških ozljeda koje je zadobio u slijetanju motocikla 23-godišnjak je na mjestu poginuo.



- Do prometne nesreće došlo je kada se 23-godišnjak motociklom kretao iz smjera Šaptinovaca u Sušine. Dolaskom do lijevog zavoja zbog neprilagođene brzine vozač je izgubio nadzor nad motociklom, sletio s ceste u kanal te prednjim dijelom motocikla udario u zemljani most, gdje se zaustavio. Vozač motocikla na mjestu je preminuo. Očevid na mjestu nesreće obavili su policijski službenici Policijske postaje Našice - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske.

Brojna stradavanja


Iz Ravnateljstva policije navode kako su u proteklih tjedan dana, zbog prebrze vožnje, smrtno stradala još dva mlada motociklista u dobi od 18 i 22 godine, koji su upravljali motociklima za koje nisu imali položen vozački ispit potrebne kategorije. U četiri mjeseca 2022. godine u sedam nesreća poginulo je šest vozača motocikala i jedan vozač mopeda. Prošle su godine na hrvatskim prometnicama smrtno stradala 64 vozača i putnika na motociklima i mopedima, a 1533 su teže ili lakše ozlijeđena.

Od 2017. do 2021. godine smrtno je stradalo 267 vozača i putnika na motociklima i mopedima, a 8520 je teže ili lakše ozlijeđeno. Svaka peta osoba koja je poginula u prometnim nesrećama u proteklom razdoblju nalazila se na mopedu ili motociklu. Vozači i putnici tih vozila često su žrtve nesavjesnih vozača drugih vozila. Međutim, često zbog svog neodgovornog ponašanja te kršenja prometnih propisa i sami motociklisti sudjeluju u teškim prometnim nesrećama, gdje u sudarima s drugim vozilima, izlijetanjima s ceste ili naletima na objekte uz cestu, smrtno stradavaju ili zadobivaju teške ozljede.

Policajci u Brodsko-posavskoj županiji, u srijedu i četvrtak, proveli su četverosatnu preventivno-represivnu akciju tijekom koje je kontrolirano 26 motocikala i mopeda te su utvrđena tri prekršaja. Jedan vozač za vrijeme vožnje na glavi nije nosio zaštitnu kacigu, jedan nije poštovao prometne znakove, a jedan je vozio moped bez položenog vozačkog ispita, a za koji je propisana novčana kazna od 10.000 do 20.000 kuna, zabrana vožnje do tri mjeseca te upis šest negativnih prekršajnih bodova kada, i ako, položi vozački ispit..

Najčešće pogreške


Od 1. siječnja do 18. svibnja ove godine na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave brodsko-posavske dogodilo se 11 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači mopeda ili motocikla. Sedam je bilo ozlijeđenih osoba (dvije osobe teško, a pet lakše ozlijeđeno) te četiri prometne nesreće s materijalnom štetom. U istom razdoblju u 2021. godini dogodilo se osam prometnih nesreća u kojima je jedna osoba zadobila teške, a četiri osobe lake ozljede.

Najčešće su pogreške vozača motocikala i mopeda, zbog kojih stradavaju, neprilagođena brzina, nenošenje zaštitne kacige, kretanje površinama koje nisu namijenjene za tu vrstu vozila, precjenjivanje svojih vozačkih sposobnosti, dok u isto vrijeme podcjenjuju opasnosti u prometu. Pogreške koje dovode do stradavanje su i pretjecanje ili obilaženje kolone vozila kada to nije dopušteno ili je rizično, provlačenje između zaustavljenih kolona vozila, vožnja s neupaljenim svjetlima tijekom dana, čime su, uzimajući u obzir ionako manju siluetu samog vozila i vozača u odnosu prema drugim vozilima, još manje uočljivi u prometu za druge sudionike, te upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima. Nađu se tu i oni koji upravljaju istim vozilima bez položenog vozačkog ispita kao i oni koji uklanjaju blokade na mopedima, čime povećavaju krajnju brzinu vozila, koje je prema tvorničkim konstrukcijskim svojstvima namijenjeno za brzine do 45 kilometara na sat.

Sandra Lacić
ŠTO POLICIJA SAVJETUJE MOTOCIKLISTIMA
Vozači mopeda i motocikala trebali bi prije vožnje očistiti vizir, staviti zaštitnu kacigu i pravilno je zategnu te koristiti i drugu zaštitnu opremu, i to jakne, hlače, štitnike, čizme i rukavice. Preporuka je nošenje svjetlije odjeće i kacige, "življih" boja, s reflektirajućim detaljima. Voziti se ne smije pod utjecajem alkohola ili droga, a brzinu treba prilagoditi uvjetima na cesti. Kada voze u skupini, trebaju voziti u slijedu jedan iza drugoga, predviđati poteze drugih vozača te voziti na dovoljnoj udaljenosti od vozila ispred sebe.

Možda ste propustili...

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura

HTIO IH PRODAVATI NA ZAGREBAČKOM PODRUČJU

Zaplijenjeno gotovo 300.000 tableta, uhićen 27-godišnjak

Najčitanije iz rubrike