Mozaik
POZNATA DIZAJNERICA IZDALA KNJIGU

U životu nema filtara, zbog čega je vrjedniji
Objavljeno 21. svibnja, 2022.
”Djevojčicu i čarobnu ploču” napisale su Martina Čičko Karapetrić, osnivačica modnog brenda Boudoir i njezina majka Hela Čičko

Zagrebačko kultno mjesto Velvet, u koje možete doći predahnuti od užurbane svakodnevnice, okupilo je brojne prijatelje i posjetitelje na promociji knjige "Djevojčica i čarobna ploča" Hele Čičko i Martine Čičko Karapetrić.Sanjivo i bajkovito


- Poučna je to priča o ovisnosti novog doba u kojem previše vremena posvećujemo virtualnom svijetu - rekla je urednica izdanja Marija Morić. Iako je ovo prva slikovnica poznatog dvojca, Morić ističe da je suradnja s Helom i Martinom bila tako ugodna da se činilo kao da su dosad surađivale na deset slikovnica. Govoreći o izazovima s kojima se susreće kao urednica, Morić ističe da je slikovnice teško napisati jer moraju zainteresirati one najmlađe, koji su često najveći kritičari i dodaje: "Iako je knjiga namijenjena djeci, ‘Djevojčica i čarobna ploča‘ sadrži poruke koje bismo i mi stariji trebali poslušati te primjenjivati u životu."

Martina Čičko Karapetrić, jedna od osnivačica poznatoga modnog brenda Boudoir, rekla je kako je pri ilustriranju slikovnice ostala vjerna svojem poznatom stilu i dizajnu te kako je od prve napisane riječi imala jasnu viziju kako će ona izgledati.

- Mislim da je naš rukopis i senzibilitet prepoznatljiv jer, bez obzira na važnost teme, slikovnica je vizualno morala biti bajkovita s daškom starinskog štiha. Na ilustracijama sam radila svaki dan gotovo godinu dana, a nekoliko mjeseci prije izlaska slikovnice radila sam i noćima, samo da bude savršeno. Epiteti ‘sanjivo‘, ‘bajkovito‘ i ‘romantično‘ najbolje opisuju ‘Djevojčicu i čarobnu ploču‘, a rad na njoj bio je veliko kreativno zadovoljstvo - rekla je Čičko Karapetrić.

- Ideja o stvaranju slikovnice neko je vrijeme ležala u ladici, a sve se promijenilo 2020. godine. Htjele smo iskoristiti vrijeme i napraviti nešto za što inače nemamo vremena. Moja ideja i skice ilustracija dale su mojoj majci savršenu podlogu za stvaranje priče sa svim elementima bajke. U stvarnom životu nema filtara, zbog čega je on vrjedniji, a uspomene su vječne - prisjetila se Čičko Karapetrić i dodala kako je konačna odluka pala kada se njezina majka Hela doselila nakon potresa za vrijeme karantene.

Ovdje i sada


Hela Čičko cijeli svoj radni vijek radila je kao profesorica komparativne književnosti i francuskog jezika i u Knjižnicama Grada Zagreba. Iako je cijeli život bila okružena knjigama, tek se sada odlučila naći s druge strane i sama napisati priču.

- Pisanje me spasilo od negativnih misli i problema pred kojima smo se svi našli. Ovo je problemska slikovnica i doista se nadam da će poruke iz ove priče spasiti i druge ljude - rekla je Čičko.

Kao profesorica, Čičko je svjesna važnosti da slikovnica bude dostupna svima. Zbog toga su tekstovi u slikovnici pisani posebno oblikovanim, lako čitljivim slovima namijenjenim početnicima u čitanju. Čičko se na kraju osvrnula na važnost koju nosi življenje u trenutku i uspomene koje stvaramo sa svojim prijateljima i članovima obitelji.

- Život je ovdje i sada, vrijeme koje imamo s našom obitelji i prijateljima dragocjeno je i najvrjednije što imamo. Nadam se da će što više ljudi nakon čitanja ove slikovnice shvatiti da je život bez mobitela i sličnih tehnologija bolji, bogatiji i zabavniji - zaključila je Čičko. Knjiga je izdana u suradnji s Eucerinom, broj jedan dermokozmetikom u Hrvatskoj te kreativnom agencijom Omega Komunikacije.

Tanja Kvorka
Pisanje me spasilo od negativnih misli i problema pred kojima smo se svi našli, kaže Hana Čičko

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SLAVONCI NA 62. SPLITSKOM FESTIVALU

Kutlić je drugi prema odluci žirija, a Lach najbolji u interpretaciji

2

DODJELOM NAGRADA ZAVRŠEN 16. VUKOVAR FILM FESTIVAL

Najbolji je film “Neprilagođeni”

3

DUGOMETRAŽNI PRVIJENAC ANDRIJE MARDEŠIĆA I DAVIDA KAPCA

Karlovy Vary: Održana je svjetska premijera novog hrvatskog trilera - “Stric”