Magazin
BRANKO KOLARIĆ

Problem su oni koji se nikad nisu cijepili, ni jednom dozom
Objavljeno 21. svibnja, 2022.
RAVNATELJ NASTAVNOG ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO “DR. ANDRIJA ŠTAMPAR”

U Intervjuu tjedna Media servisa Bruno Perić razgovarao je s epidemiologom i ravnateljem Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Brankom Kolarićem.



Nakon nekoliko tisuća novozaraženih koronavirusom dnevno, u Hrvatskoj je ovih dana taj broj pao na petstotinjak:             

- Trenutno su u cirkulaciji omikron-varijante koje, srećom, očito proizvode blaže kliničke slike. Ne očekujem da bi se sljedećih mjeseci nešto znatnije mijenjalo, odnosno nadam se da će ostati tako. Više smo na otvorenom i varijanta koju imamo ne izaziva teške kliničke slike. Pitanje je kakva će nam “klinička slika” biti na jesen, no tada se očekuje novo cjepivo, namijenjeno zaštiti i od omikron-varijante.

Ta varijanta koronavirusa zaraznija je od prijašnjih te može zaraziti i cijepljene osobe, ali je cijepljeni ili ne osjete ili imaju vrlo blage simptome:

- Osobe starije dobi vjerojatno će dobiti preporuku za docjepljivanje jer imunitet nakon cijepljenja ne traje dugo da bi nas zaštitio od bolesti. Pogotovo u starijih osoba, pa pretpostavljam da ćemo imati još jednu preporuku za cijepljenje tim novim cjepivom, u rujnu i listopadu. Problem su zapravo oni koji se nikad nisu cijepili, ni jednom dozom. Oni bi na jesen mogli imati nešto teže kliničke slike. Dakle, i sada ljudi koji su teže bolesni, velika većina njih, nisu cijepljeni.

Osim korone, još se jedan virus ove godine proširio našom zemljom. Riječ je o hepatitisu A:

- Bolest isto prođe sama po sebi, ali traje nešto duže. Jedno dva tjedna. No, naravno, neki mogu imati opasnije upale jetre. Bilo je nešto slučajeva u siječnju, pa sada opet u travnju i svibnju. Međutim, trenutno nema nekog porasta broja slučajeva i nadam se da smo tu epidemiju stavili pod kontrolu. Dobar dio slučajeva bio je povezan s hranom. Dakle, osoba koja priprema nekakvu hranu, ako je zaražena i hrana bude kontaminirana, ni pranje ruku neće pomoći ako pojedete nešto u čemu je hepatitis A. Mi smo pratili stanje i mislimo da smo situaciju sada stavili pod kontrolu.

Kolarića smo pitali i o upozorenju Svjetske zdravstvene organizacije, koja je u prva dva mjeseca ove godine u svijetu zabilježila čak 79 posto slučajeva ospica više nego u istom razdoblju lani:

- Riječ je o bolesti koju je čovječanstvo gotovo istrijebilo. Međutim, i dalje je prisutna zbog otpora cijepljenju koji pruža manji dio društva, ali je i to dovoljno da se bolesti vrate. Upravo zbog toga nužno je daljnje educiranje društva, koje u ova moderna vremena nerijetko, umjesto kod relevantnih izvora, informacije traži po društvenim mrežama... (MS/DJ)
Možda ste propustili...

THE ZONE OF INTEREST: ŠTO NAM POKAZUJE FILM JONATHANA GLAZERA?

Put u središte zla

NATO - 75 GODINA: OBLJETNICA PROSLAVLJENA I U HRVATSKOJ

Temelji sigurnosti jučer, danas i sutra

Najčitanije iz rubrike