Mozaik
NEZAOBILAZNA ATRAKCIJA

Beč: Divovski kotač s Pratera ima 125 godina
Objavljeno 20. svibnja, 2022.
U trenutku izgradnje Divovski kotač s Pratera bio je među najvećima na svijetu, a danas ponosno nosi titulu najstarijeg

Divovski kotač, koji je izgrađen 1897. godine u povodu proslave 50. obljetnice krunidbe cara Franje Josipa, postao je zaštitnim znakom glavnog grada Austrije i simbolom svjetski poznatog zabavnog parka Prater. U trenutku izgradnje ubrajao se među najveće panoramske kotače na svijetu, a danas je najstariji.



Sama vožnja u gondolama Divovskog kotača i spektakularan pogled na grad koji se pritom pruža čine tu fascinantnu znamenitost nezaobilaznim iskustvom za sve posjetitelje, a postoji i poslovica koja kaže da onaj tko se nije provozao u Divovskom kotaču i uživao u veličanstvenom pogledu na bečke krovove kao da nikada nije ni bio u Beču.

Dana 25. lipnja 1897. pričvršćen je posljednji vijak na ovoj atrakciji, čime je označen dovršetak gradnje, a 3. srpnja iste godine svečano je otvoren. Stoga u tom razdoblju ove godine posjetitelje Pratera očekuje bogat program koji spaja tradicionalno i moderno. Tako se, na primjer, tijekom predstave kazališnog ansambla mogu upoznati sa slavnim osobama iz različitih povijesnih epoha kao što su car Franjo Josip, Sigmund Freud, Romy Schneider ili Falco, koje su na neki način povezane s Praterom ili Divovskim kotačem.

Od kraja travnja ove godine ljubitelji adrenalina mogu uživati u novoj čeličnoj atrakciji sa staklenim podom na visini od 65 metara, a ovo iskustvo dosad su imali priliku doživjeti samo njegovi graditelji 1897. godine. Osim toga, u suradnji s hotelom Superbude, koji je smješten u neposrednoj blizini bečkog Pratera, jedna od gondola bit će pretvorena u hotelsku sobu na jednu noć.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

DARUVARSKI BEND NASTUPA NA ZAGREBAČKOM FESTIVALU

COTA G4 predstavila spot za novu pjesmu “Daj mi znak”

Najčitanije iz rubrike