Sport
MARCINA ODA LUKI MODRIĆU

Je li pred nama najbolji vezni igrač u povijesti?
Objavljeno 20. svibnja, 2022.
Došao je tiho i ušao u legendu. Doc Holliday modernog vremena naš je Luka Modrić. Kad ga je 2012. Jose Mourinho iz Tottenhama doveo na kultni Santiago Bernabeu, bilo je podsmijeha i kritika, mislilo se da Hrvat nije kapacitet za veliki Real Madrid. Čitatelji Marce, najčitanijeg španjolskog dnevnika i Realova "kućnog glasila", proglasili su baš transfer Modrića najgorim poslom u Primeri 2012. Desetljeće poslije ta ista Marca, ti isti čitatelji i navijači Reala klanjaju se velikom Luki, koji je postao nešto najbolje što se "kraljevima" dogodilo u posljednjem desetljeću. Modrić je izrastao u ponajboljeg veznjaka svijeta, vodio je Real do velikih stvari, a Marca mu je prije nekoliko dana odala priznanje tako što je postao njezina legenda (Marca Leyenda). To priznanje dobivaju samo rijetki i odabrani, oni koji su u sportu napravili nemoguće, od Michaela Jordana, Pelea, Kasparova, Cruyffa, Samprasa, Di Stefana, Maradone, Muhammada Alija do Usaina Bolta, oba Ronalda...



Marca je Modriću posvetila još jedan tekst, odu njegovoj genijalnosti i uspjesima.



- Priznanje Legenda šlag je na torti savršene karijere nogometaša, u ovom slučaju Luke Modrića, koji ima puno pojedinačnih i ekipnih nagrada. Ballon d‘Or i FIFA The Best, osvojeni 2018., najveća su osobna priznanja u njegovoj karijeri, čemu se dodaje Marcina nagrada. Njome se prepoznaju njegov talent, postignuća i vrijednosti u nogometu - stoji na početku teksta. Marca nastavlja:



- Modrić, najvažniji sportaš u povijesti Hrvatske, došao je u Real Madrid 2012. s reputacijom odličnog igrača i karijerom ispred sebe. Njegov život može se podijeliti na vrijeme prije i nakon dolaska u Real.



Marca u prvo vrijeme nije bila naklonjena Luki, ali ubrzo je shvatila da griješi.



- Bila su mu potrebna četiri mjeseca kako bi preuzeo konce igre u Realu. Mitski Old Trafford pokrenuo je divovskog Luku Modrića (prisjećanje na gol Manchester Unitedu u osmini finala Lige prvaka), u kojem danas uživamo. Gol protiv Uniteda ispunio je samopouzdanjem igrača koji je posljednjih godina ispisao neke od najsjajnijih stranica u modernoj povijesti Reala.



Luka je s Realom uzeo četiri Lige prvaka, tri naslova u Primeri, jedan kup, četiri svjetska klupska prvenstva, tri europska superkupa i četiri španjolska superkupa.



- Modrić je veći od Reala. S hrvatskom reprezentacijom ispisao je povijesnu stranicu na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Ušao je u finale turnira i napravio pothvat s malom balkanskom zemljom. S Lukom je Hrvatska dotaknula zvijezde, a on je osvojio nebo nogometnog planeta. Bio je prvi koji je prekinuo niz Cristiana Ronalda i Lea Messija te osvojio nagrade Ballon d‘Or i The Best. S gotovo 37 godina i dalje igra na najvišoj razini. Vodi Real u Ligi prvaka i nema datum kada bi se mogao umiroviti. Sve je bliže njegovo umirovljenje u bijelom dresu, no to će doći kasnije, nastavlja Marca, postavljajući pitanje je li Modrić najbolji vezni igrač u povijesti.



- S godinama i brojem titula koje ima, uz Marcinu legendu kao posljednje priznanje, debata je neizbježna. Je li pred nama najbolji veznjak u povijesti nogometa? Ni jedan veznjak s toliko uspjeha nije toliko produžio karijeru. S gotovo 37 godina vodi Real i za nekoliko dana traži petu titulu u Ligi prvaka - zaključuje Marca. I.Liović
Luka Modrić

hrvatski veznjak

Igrati za Real Madrid nešto je najbolje što ti se može dogoditi. Želim završiti karijeru ovdje. Real je moja kuća, osjećam se jako sretnim u klubu, u gradu, te osjećam da sam uistinu drag ljudima.

Možda ste propustili...

MEMORIJAL HRVOJA ĆUSTIĆA

Juniori Osijeka bili su ispred svih

HRVATSKA FUTSAL REPREZENTACIJA IGRA ZA ODLAZAK NA SP

Idemo se plasirati u Uzbekistan!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana