Mozaik
TOM CRUISE U CANNESU S FILMOM “TOP GUN: MAVERICK”

Doživjeti svu raskoš i spektakl ovoga filma moguće je samo u kinu
Objavljeno 20. svibnja, 2022.
Često idem u kino na javne projekcije, nabijem bejzbolsku kapu na glavu, sjednem negdje u stražnje redove i - uživam

Previše je toga za procesuirati u jednom danu, presretan sam što sam ovdje danas s vama - izjavio je Tom Cruise, vidljivo ganut, nakon što je, na svoje i iznenađenje svih prisutnih, netom prije svečane premijere svog novog blockbustera "Top Gun: Maverick" primio počasnu Zlatnu palmu za uspješnu karijeru.



- Ovo zbilja nisam očekivao, hvala vam svima. Filmove snimam za sve vas, a ovaj je film zasluga cijelog tima, koji je izuzetno naporno radio da bismo ga konačno pokazali svijetu. Ovo mi izgleda kao san, nikada neću zaboraviti ovu večer - rekao je Cruise.

I za holivudske celebrity pojmove i za kanske spektakularne standarde Tom Cruise je dočekan i tretiran kao rijetko koja zvijezda. Gotovo kao junak, ali u stvarnosti, ne onaj fiktivni kakvim ga gledatelji diljem svijeta doživljavaju. Vojska obožavatelja strpljivo je od jutra čekala da se njihov idol pojavi na crvenom tepihu ispred Palaisa u povodu večernje premijere filma "Top Gun: Maverick" kako bi, uz mnogo sreće, ugrabila autogram ili selfie u desetak minuta, koliko se slavni glumac zadržao pred okupljenom gomilom. Dok se najfotografiranijim festivalskim stepenicama penjao prema dvorani Grand Theatre Lumiere u društvu poznatog producenta Jerryja Bruckheimera i velike glumačke ekipe, u kojoj su bili i Jennifer Connelly te Jon Hamm, iznad njih je zagrmjelo osam borbenih lovaca francuskih vojnih snaga koji su nebo proparali bojama francuske zastave. Doček dostojan predsjednika i kraljevskih obitelji.

Kritika ima samo riječi hvale za novi film holivudske megazvijezde, koji će bez sumnje biti jedna od najvećih box office uspješnica ove godine, ističući da je u mnogim segmentima bolji od originala iz 1986., a posebno se to odnosi na spektakularne akcijske prizore, na što je Tom Cruise silno ponosan.

- Nisam želio snimiti nastavak ako akcijske scene ne budu stvarne i realistične, a digitalni efekti i računalne simulacije to nisu. Stalno me pitaju zašto ugrožavam vlasiti život, zašto ne rabim digitalnu tehnologiju, a ja uvijek kažem da me to ne zanima jer to ne pruža gledateljima istinsko iskustvo. Nitko nije pitao Genea Kellyja zašto je izvodio plesne akrobacije u svojim filmovima. Pogledajte kakve su vratolomije činili moji filmski uzori i junaci Charlie Chaplin i Buster Keaton prije sto godina. Kao glumac uvijek želim ići do kraja i pružiti publici maksimum - na posebnom je susretu s medijima, za koji je trebalo imati ulaznicu (službene konferencije za novinare nije bilo), otkrio Cruise, koji je poznat po tome da sve akcijske scene i nevjerojatne vratolomije u svim svojim filmovima izvodi sam.

Holivudski spektakl "Top Gun: Maverick" u kinima se trebao pojaviti još 2019., no premijera je najprije pomaknuta kako bi se film produkcijski ispeglao do savršenstva, a potom je pandemija distribuciju pomaknula za još dvije godine.

- Za mene to NIKAD nije bila opcija! To se NIKAD ne bi dogodilo, ovo je film za veliki ekran i samo je u kinu moguće doživjeti svu njegovu raskoš i spektakl. Za mene su kina jedino mjesto gdje film ima svoj pravi život i gdje se može doživjeti kolektivno iskustvo. Često idem u kino na javne projekcije, nabijem bejzbolsku kapu na glavu, sjednem negdje u stražnje redove, da me nitko ne primijeti, i uživam - naglasio je uz široki osmijeh Cruise odgovarajući na pitanje je li distributer filma Paramount činio pritisak da se zaobiđu kina i film pusti direktno online.

Na pragu šestog desetljeća života Tom Cruise izgleda sjajno, sportski fit, što se lijepo moglo i vidjeti - bio je u uskoj tamnoj majici dugih rukava i uskim hlačama, i pun pozitivne energije, kojom zrači.

- Nastojim ostati u formi ne samo kako bih mogu pružati maksimum u svojim ulogama. Tajna je u dugotrajnim i zahtjevnim pripremama, bez toga nema ničega, želim da gledatelji vide uloženi trud - rekao je Cruise, koji u filmu sam upravlja borbenim avionama i izvodi sve opasne vratolomije u zraku koje gledatelji vide na ekranu, baš kao što je to i sa svim nevjerojatnim akcijskim scenama u franšizi "Nemoguća misija". Priznao je da mu ipak nije svejedno i da osjeća strah jer je svjestan rizika.

- Bojim li se? O da! (smijeh) Još od onog dana kada sam kao klinac skočio s krova obiteljske kuće zaogrnut plahtom kao padobranom, čim sam skočio, shvatio sam koliko je to bila glupa ideja i molio se Bogu da se sav ne polomim, ha-ha! Već u svojoj četvrtoj, petoj godini znao sam da se želim baviti glumom, nisam imao pojma kako to postići, ali želja je već tada bila čvrsta. Danas sam presretan što sam u devetnaestoj godini dobio svoju prvu glumačku priliku i od tada je moja dječačka želja i dalje moj život i moja stvarnost - ispričao je Cruise o svojoj ljubavi prema glumačkom pozivu. Film “Top Gun: Maverick” u hrvatska kina stiže 26. svibnja.

Stjepan Hundić
Možda ste propustili...

HRT: PODRŠKA BABY LASAGNI U PET HRVATSKIH GRADOVA

I Osijek je zaplesao na "Rim tim tagi dim"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

2

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

3

HELIKOPTER ZA POVIJEST

Posljednja poruka Ingenuityja, kraj leta iznad Marsa