Osijek
KONFERENCIJA “VODA ZA SVE”

Domaća pamet uklonila je arsen iz osječke vode
Objavljeno 20. svibnja, 2022.
Ulaganja u vodno-komunalni sektor u Hrvatskoj, u svrhu postizanja europskih standarda, vrijedna oko 11 Peljeških mostova

Osijek je domaćin dvodnevne međunarodne konferencije "Voda za sve" u organizaciji Sveučilišta J. J. Strossmayera, Prehrambeno-tehnološkog i Fakulteta agrobiotehničkih znanosti.



Konferencija, a ovo je njezino deveto izdanje, održava se u povodu Svjetskog dana voda s ciljem okupljanja i razmjene iskustava znanstvenika i stručnjaka koji se u svom radu bave problematikom zaštite, korištenja i očuvanja vodnog bogatstva, ali i drugim aspektima povezanosti vode i čovjeka. Središnja tema i moto ovogodišnjeg Svjetskog dana voda je "Podzemne vode - učinimo nevidljivo vidljivim!"

Velika ulaganja


Kako se Osijek opskrbljuje vodom za piće iz podzemnih bunara, tako se i on našao kao jedna od tema.

- U Osijeku je riješena jedna od posljednjih nesuglasnosti hrvatskog zakonodavstva i parametara kvalitete vode za piće sa zakonodavstvom Europske unije. Riječ je o uspješnom rješavanju arsena u vodi za piće. Svjesni smo da je to bio problem koji se pokušao desetljećima riješiti. Posljednjim rješenjem, koje je proizvod hrvatske pameti, profesora i znanstvenika i Vodovoda Osijek, došli smo do rješenja kojim prirodnog arsena u vodi za piće praktički više nema - istaknuo je Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, čijim je izlaganjem otvorena ova konferencija. Naglasio je kako je Hrvatska trenutačno u financijskoj sredini postizanja i trošenja sredstava iz EU-a.

- Ističem kako su ulaganja u vodno-komunalni sektor u Hrvatskoj, u svrhu postizanja EU standarda, kako bi se parametri vode za piće, otpadne vode, podzemne vode doveli na standarde koje propisuje EU direktiva, vrijedni oko 11 Peljeških mostova - rekao je Šiljeg.

Želimir Pekaš iz Hrvatskih voda podsjetio je kako, kada je u pitanju upravljanje vodama, u nas nema dileme, prednost se daje vodi za piće ispred njezina korištenje za poljoprivrednu ili drugu proizvodnju.

- Sve više zemalja u posljednje vrijeme radi ekonomske analize u što potrošiti vodu, odnosno čemu dati prioritete u korištenju. Prema našoj zakonskoj regulativi, a tako će ostati i ubuduće, voda za javnu vodoopskrbu ima apsolutni prioritet - istaknuo je Pekaš.

Najvažniji resurs


Važnost skupa ocijenili su i čelnici lokalne samouprave.

- Na ovaj se način, ne samo u stručnoj zajednici nego i u široj javnosti, upozorava na važnost vode, rekao bih najvažnijeg resursa XXI. stoljeća. U tom smislu Osijek i njegov Vodovod ulažu znatna sredstva kako bismo vodu učinili kvalitetnijom. Podsjećam na sustav dvostupanjske filtracije i uklanjanje arsena, te s druge strane to je postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda koje je u izgradnji. Kada bude gotovo, bit će to najsloženije i najsuvremenije postrojenje te vrste u Hrvatskoj - istaknuo je zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin.

Dario Kuštro
ANUŠIĆ: MANJE PESTICIDA I HERBICIDA!
Župan Ivan Anušić svjestan je da Dunav, Drava, niz manjih rijeka, akumulacija i jezera omogućavaju da u županiji normalno funkcionira i “život” i poljoprivredna i ina proizvodnja. “No kada govorimo o zaštiti vode, tu možemo i moramo napraviti puno više. Tu su industrija i sva ona druga zagađenje koja su svakodnevna i na koje moramo paziti. Manje pesticida, manje herbicida, manje otrova, kako bi to što manje u budućnosti utjecalo na kvalitetu naše vode. Moramo se što više ekološki ponašati prema prostoru na kojemu živimo”, apelira Anušić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike