Osijek
GPP I GRAD OSIJEK PREDSTAVILI PROJEKT “BAJSOM NA POSAO”

Besplatno iznajmljivanje
zajedničkih bicikala dva
puta dnevno po pola sata
Objavljeno 19. svibnja, 2022.

Novi projekt "Bajsom na posao", osmišljen u suradnji Grada Osijeka i GPP-a, predstavljen je u četvrtak na Trgu Ante Starčevića. Kako bi potaknuli građane na zdraviji način života, omogućit će im besplatno unajmljivanje zajedničkih bicikala dva puta dnevno po trideset minuta.



Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu Grada Osijeka, Antonio Lozančić, pozvao je sugrađane da ostave svoje osobne automobile kod kuće i putuju na posao na aktivniji i ekonomičniji način.

"Nemaju svi priliku koristiti vlastiti bicikl, pa za njih postoji usluga dijeljenih bicikala. Kako bismo promovirali zdraviji način života i prijevoz biciklima, od 23. do 31. svibnja uvodimo mogućnost besplatnog najma bicikla dva puta dnevno po pola sata, u suradnji s GPP-om", kazao je pročelnik Lozančić.

Na to vrijeme odlučili su se na temelju analize kojom se pokazalo kako prosječno putovanje biciklom u Osijeku traje dvadeset minuta, te je ovih pola sata dovoljno kako bi sugrađani došli do svojeg odredišta i odložili bicikl na za to predviđeno mjesto, smatra pročelnik Lozančić.

Direktor GPP-a Dejan Rusmirović naveo je kako je sustav korištenja usluge javnih bicikala vrlo jednostavan te je potrebno preuzeti besplatnu aplikaciju nextbike, registrirati se preko računa bankovne kartice i osobnih podataka te jednostavno sjesti na bicikl i voziti se. Nakon isteka trideset minuta usluga će se naplaćivati u rasponu od deset kuna za električni bicikl i pet kuna za mehanički za idućih trideset minuta, pojasnio je Rusmirović.

U osječkoj gradskoj upravi smatraju kako će ovime privući građane na češće korištenje sustava javnog prijevoza biciklima, što je ujedno ekonomičnije i zdravije za cjelokupnu zajednicu.

Vuk Tešija
50 električnih i 125 mehaničkih bicikala
Projekt E-mobilnost grada, koji je sufinanciran iz Kohezijskog fonda Europske unije, omogućio je dostupnost javnog prijevoza biciklima građanima, i to izgradnjom 25 samoposlužnih stanica s ukupno 50 električnih bicikla i 125 mehaničkih bicikala. Osijek se može pohvaliti mrežom od 54 kilometara biciklističkih staza. Analizom korištenja usluga javnog prijevoza biciklom u navedenom razdoblju, Grad će dobiti informacije o navikama korisnika s namjerom poboljšanja biciklističke infrastrukture i, prema potrebi, otvaranja novih lokacija za bicikle.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike