Regija
USPOSTAVLJAJU SE KONTAKTI I SURADNJA

Od proljeća 2024. bez dugova, idu ulaganja
Objavljeno 20. svibnja, 2022.
Gradonačelnik Damir Juzbašić ističe da je financijska dubioza od približno deset milijuna kuna veliko opterećenje za proračun
ŽUPANJA



Posljednjih se mjeseci u Gradu Županji, među ostalim, intenzivno radi na stvaranju pretpostavki i zatvaranju financijskih konstrukcija za tri projekta za koja već dugo postoji potreba. To je izgradnja polivalentnog igrališta i atletske staze kod OŠ "Ivan Kozarac". Na površini od približno 2500 četvornih metara predviđena su dva košarkaška i dva odbojkaška terena te rukometno igralište, a oko njih atletska staza za trčanje široka pet metara, s pet traka, sa zaletištem i bazenom za skok u dalj. Procijenjeni troškovi su 1,5 milijuna kuna, plus PDV. Županija je dala suglasnost za osnivanje prava građenja na nekretninama u vlasništvu škole u korist Grada bez naknade. Time mu je omogućeno da postane prihvatljiv prijavitelj na natječajima za povlačenja sredstava za sufinanciranje toga projekta. Prostor će biti prilagođen potrebama škole i sportskih udruga.



Druga je investicija projekt izgradnje igrališta i sportskih terena u Mažuranićevoj ulici, koji će djeci i mladima u tom dijelu grada konačno osigurati sadržaje za igru, sportske aktivnosti i kvalitetno provođenje vremena. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a Gradu je u tu svrhu iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice za 2022. dodijelilo 210.000 kuna.

Stabilnost


Treći je projekt elektrifikacija Lovačke kuće u Županji, u koju se u posljednje vrijeme dosta ulaže, a plan je urediti i pet soba za posjetitelje i krenuti u razvoj lovnog turizma.

U gradskoj se upravi bore s financijskom dubiozom od približno deset milijuna kuna koja je veliki teret i s tim se novcem, kaže novoizabrani gradonačelnik Damir Juzbašić, puno toga moglo napraviti. Podsjetimo, nakon što je lani poslije lokalnih izbora neovisna revizorska tvrtka obavila dubinsku analizu financijskog poslovanja Grada, utvrđeno je da u proračunu za 2021., donesenom u prosincu 2020., nije iskazan manjak od približno tri milijuna kuna. U njega nije uvršten dug iz prethodne godine, nešto veći od 1,5 milijuna kuna, ni beskamatni kredit od 1,4 milijuna kuna. A potom su u razmaku od samo nekoliko mjeseci na adresu Grada stigle i dvije presude Visokog trgovačkog suda teške gotovo sedam milijuna kuna koje Županja mora isplatiti tužiteljima zbog izgubljenih dugogodišnjih sudskih sporova. Umjesto da se ulaže u projekte i u razvoj grada, kaže gradonačelnik, moraju se podmiriti tolika dugovanja, a istodobno sačuvati stabilnost proračuna. Gradska se uprava odlučila na obročnu otplatu, što će svakako otežati daljnje poslovanje Grada i planirana ulaganja, ali dug se "mora riješiti kako bi proračun prodisao". Iako je u ovakvoj situaciji svako povećanje prihoda itekako dobro došlo, Grad nije išao na teret građana, nije povećavao gradski prirez, cijenu vrtića ni komunalnu naknadu.

Budući da je u fokusu bila borba s financijskom stabilnošću i višemilijunskim obvezama, gradonačelnik Juzbašić kaže da razloga za zadovoljstvo proteklom godinom nema.

Na vratima EU-a


- Teško je, ali štedimo, borimo se i funkcioniranje Grada ni u jednom trenutku nije dovedeno u pitanje. Redovito izvršavamo sve svoje obveze, nijedan proračunski korisnik nije ostao uskraćen i dat ćemo sve od sebe da tako i ostane. Vjerujem da ćemo repove koji se vuku već godinama uspjeti riješiti do proljeća 2024. i konačno otvoriti prostor za nove projekte i ulaganja - zaključuje. Dodaje da je planova puno, da se ne miruje, nego se konstantno razgovara, pregovara, analizira, otvaraju se mogućnosti kojima bi Županja, kao grad na vratima EU-a, mogla iskoristiti svoj zemljopisni i prometni položaj. Uspostavljaju se kontakti s poduzetnicima, suradnja sa susjednim lokalnim jedinicama, sa susjednim državama. U fokusu je prije svega gospodarski razvoj, ali Juzbašić o tome zasad ne želi konkretnije govoriti.

Marija Lešić Omerović
UREĐUJE SE LOVAČKA KUĆA, STIŽE I STRUJA
Članovi Lovačke udruge “Gaj” Županja lani su realizirali brojne aktivnosti na uređenju lovačke kuće na Županjskim virovima, a u ovoj će godini ondje konačno stići i električna energija, čime će se ispuniti dugogodišnja želja županjskih lovaca. Uređena je sala za sastanke, renovirana je kuhinja i sanitarni čvorovi, postavljene nove keramičke pločice, zamijenjena je unutarnja i vanjska stolarija. I sve to zahvaljujući brojnim sponzorima, potpori Grada Županje i velikom trudu lovaca. A električna će energija ondje omogućiti i nove investicije.

Možda ste propustili...

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana