Regija
UGOVOREN NASTAVAK SURADNJE

Studij drvne tehnologije sigurno još osam godina
Objavljeno 20. svibnja, 2022.
U istočnoj Slavoniji ima potrebe i za šumarskim smjerom, razmišlja se o otvaranju šumarskog studija u Vinkovcima
VINKOVCI



Vukovarsko-srijemska županija, Grad Vinkovci, Centar kompetencija d.o.o. i Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu potpisali su ugovor i sporazum o nastavku suradnje te upisu novih generacija studenata na Studij drvne tehnologije u Vinkovcima.



U ime Županije ugovor i sporazum potpisao je župan Damir Dekanić.

- Potpis ovog ugovora i sporazuma dolazi u pravo vrijeme, u vrijeme promjene vlasništva Spačve, vrijeme kada su se trendovi u drvnoj tehnologiji pokrenuli prema naprijed i tržište je željno educirane radne snage - rekao je nakon potpisivanja župan Damir Dekanić.

Riječ je o ugovoru i sporazumu koji nastavak suradnje s Fakultetom šumarstva osiguravaju za sljedećih osam godina, a na tom studiju prostor nalaze ne samo mladi ljudi koji su tek završili srednju školu nego i svi oni koji već rade unutar drvnog sektora i žele se dodatno educirati.

- U ovom trenutku svi oni mogu upisati tri godine, odnosno preddiplomski Studij drvne tehnologije u Vinkovcima, no na ovom području imamo potrebe i za šumarskim smjerom, pa smo već danas nastavili razgovore i u tom smjeru, kako bi se i taj preddiplomski studij otvorio u Vinkovcima - otkrio je Dekanić i dodao da se nekadašnja upravna zgrada PIK-a u središtu Vinkovaca već priprema kako bi u budućnosti mogla primiti studente.

U ime Centra kompetencija ugovor i sporazum potpisao je Bojan Balog, u ime Grada zamjenik gradonačelnika Josip Romić, a u ime Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu potpisnik je bio Vjekoslav Živković, prodekan Drvnotehnološkog odsjeka.

- Ovo potpisivanje sporazuma omogućava nam upis treće generacije studenata na Studij drvne tehnologije u Vinkovcima, koja omogućuje kontinuitet obrazovanja inženjera drvne tehnologije – rekao je prodekan Živković i podsjetio da nakon završetka studija studenti stječu naziv stručni prvostupnik – inženjer drvne tehnologije i svi su osposobljeni za rad u drvnotehnološkim tvrtkama poput pilana, tvornica namještaja i slično.

- Iznimno je važno istaknuti kako smo u prvoj generaciji upisali 35 studenata, u drugoj punu kvotu – dakle 40 studenata, a interes postoji i dalje. Stoga se nadamo i da ćemo za nekoliko godina ostvariti i plan otvaranja šumarskog smjera ovdje u Vinkovcima - poručio je Vjekoslav Živković.

Dan nakon potpisivanja ovog važnog ugovora i sporazuma u vinkovačkoj Drvodjelsko-tehničkoj školi održane su radionice i igraonice za učenike završnih razreda osnovnih škola iz svih krajeva Vukovarsko-srijemske županije kao dio projekta "Jačanje kapaciteta Drvnog klastera Slavonski hrast za popularizaciju STEM-a" u organizaciji Drvnog klastera, koji organizira i prijevoz osnovaca u Vinkovce. Projekt Wood4STEM usmjeren je na popularizaciju biotehničkih znanosti kroz podizanje svijesti o važnosti šumarstva i drvne tehnologije kao područja STEM-a.

Miroslav Flego
STEM - OD VRTIĆA DO SREDNJIH ŠKOLA
Podsjetimo, STEM je pristup edukaciji, obrazovanju, koji se temelji na kombinaciji različitih područja, predmeta i načina razmišljanja. Pojam je akronim početnih slova riječi na engleskom jeziku – science, tehnology, engineering i mathematics. Ovim projektom će se tijekom 24 mjeseca provesti 50 interaktivnih i kreativnih radionica i igraonica s djecom u vrtićima, osnovnim i srednjim školama u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Nositelj projekta je Drvni klaster Slavonski hrast, a partneri su Šumarski fakultet Sveučilišta iz Zagreba i Drvodjelsko-tehnička škola Vinkovci.

Možda ste propustili...

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

POTPISANO JE 37 UGOVORA

Za braniteljske udruge 32.300 €

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike